Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prednosti i nedostaci

Može li ti seks s novom osobom nakon prekida pomoći da preboliš bivšeg?

Može li seks s novim frajerom stvarno pomoći da nastaviš dalje?  Kako ističu terapeuti za odnose, odgovor na to pitanje baš i nije jednostavan

pexels-trung-nguyen-5108999.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Prekidi su uvijek teški i bolni, a oporavak nakon njega proces je koji traje određeno vrijeme. Svatko se s prekidom nosi na svoj način, a ako si i sama nedavno izašla iz loše veze, vjerojatno su te prijatelji pokušali utješiti i ponuditi ti neke mudre savjete o tome kako da se izliječiš i nastaviš dalje.

Image
Ti to možeš

Kako dalje? Pet koraka za lakše preživljavanje prekida veze

I dok ti je većina vjerojatno rekla da se fokusiraš na sebe i uživaš u samoći, netko ti je možda predložio i neke pomalo kontroverzne ideje poput seksa s novom osobom.

Međutim, jesu li seksualni odnosi s nekim potpuno novim partnerom zaista dobar način da preboliš bivšeg?

Vjerojatno ćeš učiniti bilo što kako bi skrenula svoje misli s bivšeg koji ti nedostaje, no može li ti spavanje s nekim drugim stvarno pomoći da nastaviš dalje?  Kako ističu terapeuti za odnose, odgovor na to pitanje baš i nije jednostavan, no želja za seksualnim povezivanjem s nekim drugim nakon prekida posve je razumljiva – i ljudska.

'Fizička veza nekim ljudima služi kao sredstvo da se nose sa svojom usamljenošću i žudnjom za dodirima ili možda kao neki oblik potvrde i poželjnosti', pojašnjava Desirée N. Robinson, certificirana seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja za Bustle.

Iako bi seks s novom osobom nekim ljudima mogao pomoći, takvo ponašanje zasigurno ima i neke nedostatke. Više o tome doznaj u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prednosti

Ako ti nedostaje seksualno zadovoljstvo i žudiš za dodirima nakon prekida s bivšim, možda ćeš biti u iskušenju kada ti se ponudi mogućnost da se spetljaš s nekim novim frajerom. Kako pojašnjavaju stručnjaci, nekim ljudima seks s novom osobom doista može pomoći kod oporavka nakon prekida jer im pozitivno utječe na samopouzdanje. Često je seks s nekim novim pozitivna distrakcija koja pojedincima zaista može ublažiti bol i pružiti osnažujući osjećaj nakon bolnog prekida.

Možda novi frajer posjeduje neke osobine koje su nedostajale tvom bivšem. Ili između vas postoji snažna seksualna kemija. U takvim situacijama, spavanje s novom osobom može biti veliki plus, kažu stručnjaci. Nadalje, novi partner možda bolje ispunjava tvoje seksualne potrebe. U tom slučaju, sjaj prethodnog partnera postaje sve manji. Interakcije s drugima – čak i seksualne – omogućavaju nam da se 'resetiramo' i da redefiniramo pojmove kao što su značenje, pripadnost i intimnost.

shimmer fallback

Nedostaci

Iako seks s novom osobom nakon bolnog prekida može imati prednosti,  psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja Maria Becker ističe da postoje i neke dublje implikacije tog čina koje treba uzeti u obzir. Mnogi ljudi već ionako imaju problema sa seksom i intimnošću pa 'propisivanje potencijalno lošijeg seksa baš i nema smisla', smatra Becker. Seks nakon prekida nekome možda može pomoći da se osjeća poželjno, iako se u stvarnosti ta osoba uopće ne osjeća tako. Drugim riječima, taj čin može prikriti bolne emocije s kojima se povrijeđena osoba nakon prekida nije pozabavila te  se samim time odgađa oporavak.

shimmer fallback

Ujedno se i riskira nastavak toksičnih ciklusa ako je novi partner jednako problematičan kao i onaj prethodni, napominju stručnjaci. Ako ti je intimnost važna te općenito imaš tendenciju uključiti emocije kada veza postane seksualna, spavanje s novom osobom nakon prekida za tebe možda i nije najbolja ideja jer bi mogla ponovno biti povrijeđena. Seks je subjektivan i svatko ga doživljava drugačije. Nekima služi kao oblik povezivanja i zbližavanja, a drugima pak kao način za oslobađanje i eksperimentiranje. Ako još uvijek nisi sigurna što osjećaš prema bivšem partneru ili nisi do kraja procesuirala bolne emocije nakon prekida, možda bolje da se suzdržiš od petljanja s novom osobom, savjetuju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Savjeti za lakši oporavak od prekida

U konačnici, svatko od nas ima moć i slobodu da učini ono što smatra najboljim za sebe. Iako ti spavanje s nekim drugim možda može pomoći da preboliš bivšeg, možeš odabrati i alternativni put – umjesto da riskiraš da ponovno budeš povrijeđena, stručnjaci predlažu da odvojiš malo vremena za sebe i za otkrivanje vlastite senzualnosti. Druženje s prijateljima i obitelji također može biti vrlo korisno. Iskoristi te trenutke emocionalnog preokreta kako bi produbila vezu za sobom i s ljudima koje voliš i kako bi redefinirala svoje želje i potrebe.

Prije nego se upustiš u novu seksualnu vezu, usredotoči se na svoje emocije i razmisli o tome što je bilo dobro, a što loše u prethodnoj vezi. Budi nježna prema sebi i uzmi si vremena koliko ti je potrebno kako bi mogla donijeti ispravnu odluku.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.