Problemi u vezi

Ljubav ne smije boljeti: Znakovi da si u toksičnoj ljubavnoj vezi

Jesi li ikada bila u vezi u kojoj si sumnjala u sebe? Vrlo je moguće da je takav odnos bio toksičan. Svi smo čuli za ovaj izraz, ali kako ga prepoznati?

Često se u životu nađemo u vezama u kojima se ne osjećamo dobro, stalno smo nesretni ili se osjećamo sputano. No, zbog početne zaljubljenosti ponekad je vrlo teško otkriti o čemu se radi i jesmo li stvarno u toksičnoj vezi?

"Toksična ljubavna veza je ona u kojoj se jedan ili oba partnera osjećaju zarobljenima, kontrolirano ili iscrpljeno od strane onog drugog", objašnjava edukatorica za odnose Shula Melamed. "Mogu biti emocionalno, psihološki ili fizički nasilne, a može se događati sve odjednom. Svaka je veza težak posao i uvijek postoji kompromis, ali toksičan odnos je onaj u kojoj se partneri ne podržavaju na zdrav način", dodaje dalje za Mindbody Green.

Određeni problemi, poput emocionalne ovisnosti i narcisoidnosti, također su česti u toksičnim odnosima. "Bilo koja toksična veza podrazumijeva da postoji nešto potencijalno štetno za osobu (ili obje osobe) u toj vezi", dodaje terapeutkinja Wendy Behary. U takvom odnosu osobe sumnjaju u vlastitu stvarnost, vrijednosti, ali i gube samopoštovanje.

Znakovi toksičnog odnosa

Stalno žrtvovanje svojih potreba

Ovakve veze mogu rezultirati čestim odustajanjem od svojih potreba. "Osoba osjeća da gubi svoj glas, mišljenje, želje, ali i vlastite potrebe", objašnjava Behary.

1/5
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.