Kako se nositi s ljubomorom?

Kad nekoga volite, lako je osjetiti ljubomoru kad ta osoba svoje vrijeme i pažnju posvećuje nekome drugome

Ljubomora je gadna stvar ako s njome pretjeramo, no ipak u razumnim je količinama potrebna jer dokazuje da nam je stalo. Ipak, naučiti kako prevladati ljubomoru u vezi jedna je od važnih stvari koje moramo naučiti u životu. Može biti veoma teško, ali je od iznimne važnosti naučiti kako se nositi s vlastitom ljubomorom.

Ljubomora je, nažalost, dio mnogih ljubavnih veza. Kada nekoga volite, lako je osjetiti ljubomoru kada ta osoba svoje vrijeme i pažnju posvećuje nekome drugome. Iako je to popratna pojava ljubavi i znak da vam je istinski stalo do partnera, ponekad ljubomora može biti pokazatelj kako nešto nije u redu u odnosima. Umjesto da podlegnete ljubomori, isprobajte neke od ovih savjeta i naučite kako se nositi s ljubomorom i osjećajima koje u vama izaziva.

Ljubomora u vezi

Ljubomora u vezi može nastati iz više razloga. Možda ćete se osjećati usamljeno i nesigurno ako vaš partner provodi svoje vrijeme s drugim ljudima. Osim toga, ljubomora se može pojaviti i zbog ljubavnih veza iz partnerove prošlosti. U principu, ljubomora je pokazatelj niskoga samopouzdanja ili nesigurnosti. Možda ste zabrinuti da biste mogli izgubiti partnera, no ako ne naučite kako se nositi s ljubomorom, to bi moglo naštetiti vašoj vezi.

Treba li se nositi s ljubomorom ili je se osloboditi?

Odgovor na gore navedeno pitanje ovisi o osobi. U početku, važno je osloboditi se osjećaja ljubomore u vezi. Usredotočite se na to zašto vas vaš partner voli i pokušajte vratiti samopoštovanje. Ako je u vašoj vezi sve u redu, onda nemate razloga za brigu i mišljenje da vas je partner prestao voljeti. Da biste se riješili osjećaja ljubomore, probajte razviti iskrenu i otvorenu atmosferu u vašem odnosu. Jasno recite koje su vam želje i potrebe i zamolite partnera da učini isto. Ako se ne možete riješiti negativnih osjećaja, onda ćete morati naučiti kako se nositi s njima. Probajte se staviti u partnerovu kožu i razmislite o tome kako se on osjeća. Ljubomora se najčešće javlja zbog nerazumijevanja ili zablude. Tajne i šutnja mogu samo produbiti probleme pa ih izbjegavajte u širokome luku. Isto tako, klonite se pesimizma i probajte na svaku situaciju gledati s pozitivne strane.

Komunikacija i slušanje su važni

Ključ svakoga zdravog odnosa je komunikacija. Kada ste uznemireni nečime što je partner rekao, morate mu to reći. Zadržite li to za sebe, može samo postati gore. Uvijek budite otvoreni i iskreni sa svojim partnerom. Možda vam se čini glupo da sve govorite naglas, ali to može spriječiti mnoge probleme u budućnosti. Važno je da vaš partner zna kako se osjećate i što se dešava u vašoj glavi, ali i suprotno.

Osim komunikacije, važno je da oba partnera u vezi nauče slušati jedan drugoga. Kada jedan partner prestane obraćati pažnju na drugoga, to može donijeti negativne rezultate.  Ako se to nastavi, može doći do velikih problema te, u najgorem slučaju, do završetka veze. Obratite pažnju na svoje postupke i probajte otvoreno komunicirati s partnerom te mu pokažite da vam je iskreno stalo do njega.

Ljubomora kao znak ljubavi

Važno je napomenuti kako je ljubomora u malim dozama dobra i pozitivna stvar jer pokazuje da vam je stalo do partnera. Kada nekoga duboko i iskreno volimo, sasvim je normalno da nam nije lako provoditi vrijeme bez njega i da nam nije baš drago kad on svoje vrijeme provodi s nekim drugim.

Ne morate se sramiti svojih osjećaja, ali probajte se opustiti i uživati u svojoj vezi. Smatrate li da je vaša ljubomora izašla izvan zdravih okvira, vratite se korak unatrag i pokušajte shvatiti što se događa.

Usredotočite se na znakove

Ponekad vaš partner možda manje obraća pozornost na vas, no to ne mora automatski značiti da vas više ne voli ili da vas vara. Ljudi često mogu biti zatvoreni ako su povrijeđeni ili deprimirani pa probajte odgonetnuti u čemu je stvar ako se vaš partner ponaša nezainteresirano. Umjesto brzinskih zaključaka, razmislite o tome što muči vašega partnera i razgovarajte s njim o tome. Iznenađenje poput masaže ili romantične večere može pomoći da mu poboljšate raspoloženje. Vaš će se partner otvoriti kada bude spreman razgovarati o svojim problemima.

Kako se nositi s ljubomornim partnerom?

Kada je vaš partner ljubomoran, najbolja stvar koju možete učiniti je da ga uvjerite kako ga volite. Ako na njegove osjećaje ljubomore ljuto reagirate, to će samo pogoršati stvar. Poslušajte svojega partnera i probajte shvatiti zašto je ljubomoran. Možda ne provodite dovoljno vremena s njima ili ste ga nesvjesno zanemarili u posljednje vrijeme.U čemu god da je problem, uvijek se može pronaći rješenje. Posvetite neko vrijeme svojemu partneru i uvjerite ga da ste zainteresirani te da ga i dalje neizmjerno volite.

(M.Glavina)
Izvor: http://www.herinterest.com/ 
Foto: photostock/FreeDigitalPhotos.net 

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.