Kako prepoznati da vam partner laže?

U vezama vrlo često postoje te „slijepe točke“ koje dobri lašci vrlo lako i vrlo učinkovito iskorištavaju

Nikada nije dobar osjećaj kada saznate da vam je netko lagao, a posebno je bolno kada je riječ o bliskim osobama kojima u potpunosti vjerujete. Naravno, nemaju sve laži jednaku težinu, no kada je riječ o vezi koja bi se trebala temeljiti na ljubavi, iskrenosti i povjerenju, bilo koja vrsta laži može načiniti štetu.

Osobe koje su bile u vezama u kojima su ima partneri govorili laži, kasnije su nakon prekida često dolazile do zaključka da su do jedne određene mjere osjećale i podsvjesno znale da je riječ o lažima, no u tom trenutku željele su vjerovati toj osobi i njihovoj istini. I na kraju joj i stvarno vjerovale.

U vezama vrlo često postoje te „slijepe točke“ koje dobri lašci vrlo lako i vrlo učinkovito iskorištavaju. Zato, vrijeme je da skinete svoje ružičaste naočale, počnete misliti svojom glavom i konačno prestanete ignorirati znakove koji su pred vama. Zato, saznajte kako možete prepoznati lašca.

Odjednom govori formalno i vrlo nekonvencionalno
Nešto ste ga priupitali, a on vam odgovara tonom koji nema veze s njegovim normalnim opuštenim ponašanjem, nego vam odgovara čudnim rječnikom u formalnom smislu kao da daje izjavu, koji je možda i prethodno uvježbao.

Promjene u tonu glasa i emocije u glasu
Ako netko može primijetiti da partner mijenja ton glasa i nepotrebno pokazuje emocije oko pitanja „Gdje si bio?“, „Što si radio?“ ili „Kada se vraćaš?“, to može biti jedan od znakova da itekako ima potrebnu za laganjem. Isto vrijedi za nelogične emocionalne ispade bijesa oko određenih pitanja i tema.

Dugo mu treba da odgovori na pitanje
Za razliku od neistine, istina ne zahtjeva mnogo promišljanja oko odgovora. Duge pauze između pitanja i odgovora, izbjegavanje kontakta očima i upotreba obrambenih protupitanja „Zašto te to zanima?“, ili „Opet ćeš me daviti s tim pitanjima!?“ ili mumljanje u bradu i promjena teme, mogu biti neki od znakova nevjere…

Prekomplicirani i dugi odgovori na jednostavno pitanje
Lašci ponekad nisu spremni za laganje i dok smišljaju na koji način će se izvući, grade svoju priču oko laži, kako bi sve skupa upakirano zvučalo što istinitije i vjerodostojnije. Pratite je li zaista odgovoreno na postavljeno pitanje ili ste dobili odgovore koje niste tražili.

Promjena teme
Dobri lašci ne samo da će promijeniti temu, nego će okrenuti priču kako biste vi morali odgovarati na njihova pitanja. Primjerice, na pitanje „Gdje si bio večeras?“, on će vam odgovoriti „Ma nije bitno gdje sam ja bio, pitanje je gdje si ti bila…?“ ili nešto u tom smislu.

Neusklađena mimika tijela
Čudni trzaji glavom i rukama, nervozno lupkanje, češkanje, škiljenje, dodirivanje nosa, hodanje gore dolje po prostoriji i slični pokreti tijela koji nemaju veze s normalnim pokretima koje partner inače izvodi i stvarima koje govori, mogu biti znak da vas laže.

Jednostavni odlazak i odbijanje razgovora o temi
Ovo se nekako čini najjednostavnija opcija za mnoge, jer nije riječ o laži, već o prešućivanju istine, što na kraju je jedno te ista stvar.
Kada ih nešto priupitate, uvrijeđeni su zbog vašeg pitanja i često protestno odlaze ljuti…

Ističu da govore „istinu“
Primjerice, fraze kao što „Da ti iskreno kažem“ ili „Reći ću ti istinu“ ili samo „Iskreno…“ ili „Ozbiljno ti kažem“ mogu biti jedan od znakova muljanja i laži, posebno kada za to i nema posebne potrebe…

I na kraju, možda ništa od nabrojanoga ne mora biti simptomatično za vašeg partnera i opet će lagati. Može biti „mrtav hladan“, smiren, gledati vas ravno u oči i lagati. Nasreću, takvih nema mnogo. Na vama je da uključite svoje instinkte i prezrete laži.  

Foto: © karelnoppe - fotolia

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.