Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Lica nevjere

Znaš li kako otkriti je li nevjeran gledajući samo u njegovo lice?

Ima li tvoj partner naglašenu bradu, guste obrve i široku vilicu? Znanost tvrdi da žene više vole muškarce s muževnim crtama lica, ali i kako su upravo takvi frajeri skloniji prevari

profimedia-0168824625.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Vjeruješ li da je ponekad dovoljan sam jedan letimičan pogled na nekoga kako bismo znali imamo li posla s potencijalnom varalicom? Kako se čini, nekim se muškarcima sklonost nevjeri može pročitati s lica - takav je barem rezultat zanimljivog istraživanja koje je provelo Kraljevsko društvo za unaprjeđenje prirodnih znanosti.

shimmer fallback

Za potrebe ovog istraživanja 293 muške i 472 ženske osobe imale su zadatak donijeti vlastiti sud o osobama viđenim na fotografijama, a vezano za to koliko su osobe privlačne i koliko im se može vjerovati. Rezultat je pokazao kako je prosudba sudionika o tome koje su osobe sklone nevjeri bile prilično točne - no samo kad su u pitanju bili muška lica na fotografijama, dok je u slučaju ženskih lica bilo puno više pogrešaka.

shimmer fallback

Kad su znanstvenici krenuli istraživati dalje kako bi saznali koje su to točno crte lica muškaraca s fotografija ukazale na njihovu sklonost nevjeri (a koju su prethodno priznali provoditeljima eksperimenta), otkrili su kako su to redom bila lica koja bismo nazvali muževnima: kao što su naglašena brada, šira vilica i vrat te gušće obrve.

Naravno, znanstvenike je iznenadilo to što su sudionici istraživanja dobro pogađali tko su nevjerne osobe samo kad su bili u pitanju muškarci. Jedno od objašnjenja za ovo dala je znanstvenica dr. Kristen Knowles, znanstvenica sa Sveučilišta Queen Margaret u Edinburghu koja nije sudjelovala u projektu. Knowles je pretpostavila kako sudionice koje su bile prikazane na fotografijama možda nisu bile tako sklone priznati vlastito nevjerno ponašanje u odnosu na muškarce prikazane na fotografijama.

Image
Virtualna nevjera

Cyber izdaja: Znakovi da te partner vara online

Drugi su znanstvenici pretpostavili da žene jednostavno manje varaju. Kako god bilo, taj dio još nije dovoljno istražen, a Knowles je također naglasila kako rezultati istraživanja nikako ne znače da se između nevjernih muškaraca i muškaraca muževnih crta lica može staviti znak jednakosti:

"Trebamo biti svjesni toga je varanje nevjerojatno kompleksno i da na takvo ponašanje utječu brojni faktori, uključujući društvene i kulturne učinke, osobnost, genetiku i životna iskustva", zaključila je Knowles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Ipak, zanimljivo je da, prema drugim istraživanjima, žene generalno više privlače upravo muškarci mačo izgleda - a pogotovo u vremenima koje smatramo opasnima, nesigurnima i u kojima se osjećamo ugroženo.

"U takvim okolnostima gotovo sve žene birat će muževne muškarce, unatoč strahu od prevare", tvrdi psihologinja Lisa DeBruine s Instituta za neuroznanost i psihologiju Sveučilišta u Glasgowu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.