Budi najbolja verzija sebe.
Pomozi svom seksualnom životu

Bez srama: Šest situacija kada bi trebala posjetiti seksualnog terapeuta

Iako kod nas još uvijek nije toliko uobičajena, seksualna terapija itekako je poželjna ako se boriš s jednim od ovih šest problema - evo i koji su to

seksualni-terapeut.jpg
Foto: Unsplash

Osjećaš bol kada pokušavaš imati odnose

Važno je prvo posjetiti liječnika kako bi isključila bilo kakva fizička stanja koja bi mogla stajati iza ovoga, za SELF kaže psihologinja i seksualna terapeutkinja Holly Richmond. Nažalost, postoji puno stvari koje mogu uzrokovati bolan seks, poput upale vrata maternice, spolno prenosive infekcije, endometrioze i fibroida maternice. U takvoj situaciji, medicinski tretman može pomoći u ublažavanju poteškoća sa seksom. A ako posjetiš liječnika i on otkrije da ne postoji fizički problem, tada je vrijeme za odlazak kod seksualnog terapeuta s kojim možeš razgovarati o bilo kakvim psihološkim komponentama, objašnjava Richmond.

shimmer fallback

Na primjer, vaginizam, koji uzrokuje bolne grčeve vaginalnih mišića tijekom penetracije, može proizaći iz tjeskobe oko seksa. A do boli za vrijeme penetracije može doći i zbog problema kao što je posttraumatski stresni poremećaj uzrokovan seksualnim napadom. Stres je također jedan od mnogih mogućih psiholoških uzroka iza erektilne disfunkcije. Poanta je da su mentalno i tjelesno često tako blisko isprepleteni da je bolan seks vrlo valjan razlog za posjet seksualnom terapeutu.

Budi najbolja verzija sebe.
2/7
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.