Budi najbolja verzija sebe.

Je li seks bez postizanja vrhunca dobar ili? Evo što kažu stručnjaci

Jesi li se ikad u životu zamarala time što nisi dostigla vrhunac? Više nemoj to činiti, već uživaju cijelom iskustvu neovisno o njegovom završetku.

Budi najbolja verzija sebe.

Kada govorimo o seksualnom zadovoljstvu, često ga povezujemo isključivo s kvalitetnim orgazmom. No, postoji li opcija da za vrijeme seksa ne doživimo vrhunac, a da i dalje osjećamo zadovoljstvo i ispunjenost?

Sudeći po riječima stručnjaka i seksologa, orgazam je bitan dio seksa, ali apsolutno nije prijeko potreban da bi se osjećali zadovoljeno. Stoga nije bitno doživiš li ti ili tvoj partner vrhunac za vrijeme vođenja ljubavi, a da biste se oboje osjećali sretno i povezano. Prečesto nam se događa da kvalitetu seksa sudimo samo prema njegovom završetku, dok ne cijenimo dovoljno cjelokupno iskustvo.

Naime, mi kao društvo često na orgazam gledamo kao na najbolju moguću stvar na ovom svijetu, i da se on naprosto mora dogoditi kako bi uživali u seksu ili masturbaciji. Osim očitog pritiska od toga hoćemo li ispuniti očekivanja drugih i sebe, s takvom postavkom i mišljenjem o orgazmu, o seksu razmišljamo kao o nečemu što će biti ili uspješno ili neuspješno. Takav način shvaćanja seksa duboko je pogrešan i definitivno može narušiti kvalitetu našeg seksualnog života.

Budi najbolja verzija sebe.


Stručnjaci upozoravaju da na taj način počinjemo brinuti je li s nama sve u redu jer ne možemo uvijek postići orgazam te osjećamo sram kao i osjećaj neadekvatnosti. Takve su misli razumljive, ali nepotrebne. Statistike govore da oko 65 posto žena ne uspije pri svakom spolnom odnosu dostići vrhunac, no to ne znači da nisu uživale. Različiti ljudi trebaju različite podražaje, a čak i ako točno znaju što im godi ne trebaju uvijek doživjeti orgazam.

Ideja da nužno moramo doživjeti vrhunac nije dobra niti za osobe koje ga inače mogu bez poteškoća doživjeti, zato što se često iskustva znaju uspoređivati (što je dakako pogrešno), ili pak zato što su otkrili već točno ono što funkcionira, a to može voditi u monotoniju jer ne žele ništa drugo probati.

Bitno je znati i da orgazam i ejakulacija nisu isto – unatoč uvriježenom mišljenju orgazam nije zaseban događaj tijekom seksa i ne, nije povezan isključivo s ejakulacijom. Naime, neke osobe mogu ejakulirati bez orgazma ili pak doživjeti orgazam bez ejakulacije.


Općenito, seksolozi tvrde da seks ne bismo trebali promatrati kroz prizmu natjecanja i bodovanja. Jedan bod za svaki orgazam. Bitno je uživati u seksu i ne opterećivati se. Kada počnemo previše razmišljati o orgazmu stvaramo pritisak sebi i partneru što čini seks manje ljepšim iskustvom.

Orgazme ne treba gledati kao nešto što se mora dogoditi kako bi seks bio dobar, jer dobar seks znači imati pristanak od obje strane, povjerenje i užitak, a ako uz to dostignemo i vrhunac – odlično. Ako ne, također odlično.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.