Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Intimno zdravlje ljeti zaslužuje posebnu brigu, nauči kako ga sačuvati

More, bazenska voda, pijesak, znoj, uska odjeća – sve su to izazovi koji tijekom ljetnih mjeseci ugrožavaju zdravlje tvoje vagine

Intimno zdravlje ljeti zaslužuje posebnu brigu, nauči kako ga sačuvati
Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto je nezgodno vrijeme kada je u pitanju intimno zdravlje. Kako rastu temperature, raste i broj stvari koje ga ugrožavaju. Nije ni čudno da upravo tijekom ljetnih mjeseci naglo poraste i broj vaginalnih infekcija i iritacija. 

Image

Mit ili istina: Mijenja li ananas miris i okus vagine?


Najveći krivac za to je vlaga. Vlažni kupaći kostim nakon kupanja ili znoj pomiješan s kremom za sunčanje stvorit će savršenu atmosferu za razne bakterije i gljivice koje se mogu u vrlo kratkom roku razmnožiti i stvoriti ti neugodne probleme. 

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Na sreću svih nas, ovakvi problemi se vrlo lako mogu izbjeći ako se pridržavaš nekoliko jednostavnih savjeta. Istražile smo na koje to načine možeš bolje paziti na svoje intimno zdravlje tijekom ljeta, ali i ostatak godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odaberi laganu odjeću izrađenu od prirodnih materijala


Znaš li da materijal od kojeg je napravljeno tvoje donje rublje može izazvati gljivične infekcije? Sintetička vlakna ne dopuštaju tvojoj vagini i vulvi da 'dišu' i tako zadržavaju još više vlage. Savjet stručnjaka je da tijekom ljeta, a najbolje i ostatka godine, nosiš samo 100% pamučno donje rublje. Također, ako je moguće, tijekom vrućih dana izbjegavaj nositi usku odjeću poput tajica. 

Mokri kupaći kostim ili odjeću odmah presvuci


Tijekom ljeta mnogo vremena provodimo na plaži ili pored bazena, a to znači i mnogo vremena provedenog u vlažnom kupaćem kostimu. Stručnjaci savjetuju da mokri kupaći kostim skineš istog trenutka kada se odlučiš da se više nećeš kupati. Tako ćeš spriječiti zadržavanje vlage i smanjiti šansu pojave iritacija i infekcija. 

Još jedan dobar savjet je da nakon tjelovježbe ne hodaš u istoj odjeći u kojoj si vježbala. Odmah nakon treninga se presvuci u laganiju, prozračniju i suhu odjeću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Spavaj au naturel


Osim što ćeš se osjećati nesputano i slobodno, ako na spavanje kreneš bez donjeg rublja pomoći ćeš svojoj vagini da diše i zaustaviti prekomjerno znojenje tijekom sna. Ako ti nije ugodno svakodnevno ovako spavati ili nisi u mogućnosti zbog ukućana, stručnjaci tvrde da bi barem jedan 'goli dan' tjedno već mnogo značio za tvoje intimno zdravlje

Ako si dovoljno odvažna, stručnjaci ne vide problem u tome i da tijekom dana ne nosiš donje rublje. Benefit će biti isti kao i kod spavanja bez rublja, ali pri tome moraš pripaziti da redovito pereš hlače ili suknje u kojima ćeš biti. 

Uvrsti probiotike u prehranu


Svi znamo koliko su nam probiotici korisni za zdravlje probavnog trakta, ali isto tako nam mogu pomoći održati intimno zdravlje. Probavni sustav kao i mokraćni povezani su s tvojim intimnim zdravljem. U svim ovim sustavima nalaze se dobre bakterije koje ih štite i loše bakterije kojih se želiš riješiti. Probiotici, ali i prebiotici, pomoći će održati broj dobrih bakterija i riješiti se onih loših

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Izbjegavaj masne losione i kreme za sunčanje


Naravno da ne možeš provesti ljeto bez kreme koja te štiti od sunca, no možeš biti pažljivija kako ju nanosiš. Masne kreme i losioni u kombinaciji s viskom vlažnosti stvaraju idealno mjesto na kojem se razvijaju razne bakterije i gljivice

Općenito bi trebala biti oprezna s odabirom proizvoda koje ćeš koristiti u intimnom području. Vagina ima vrlo dobar 'sustav održavanja čistoće' i ne treba joj mnogo više od tople vode i blagog gela za tuširanje. Izbjegavaj sve proizvode koji su masni, sadrže mirise, parabene i glicerin kako bi održala prirodni mikrobiom zdravim. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.