Budi najbolja verzija sebe.

Higijena nakon seksa: Imamo važne odgovore što bi svakako trebala činiti

Zaštiti se te budi odgovorna - poslušaj savjete stručnjaka i uz ove male trikove smanji mogućnost zaraze spolnim bolestima kao i raznim bakterijskim infekcijama

Budi najbolja verzija sebe.

Seks nije pretjerano uredan proces, a pod time mislimo na svo znojenje, izlučevine, slinu i mrlje koje zbog njega nastaju. Ipak, baš takvog ga i volimo, no to ne znači da bismo zbog opće neurednosti samog čina trebale zaboraviti na osobnu higijenu – baš suprotno.

Znaš li što je yoni jaje i kakve su njegove dobrobiti za žene? Mi smo saznale o čemu se radi


Tjelesna higijena nakon seksa jednako je bitna koliko i ona prije seksa. S obzirom na to da znamo da se seksualnim odnosima mogu vrlo lako prenijeti razne infekcije, bakterije i bolesti, potrebno je na sve se načine zaštititi od mogućnosti zaraze. Osim što bismo, naravno, trebali koristiti kontracepciju i na taj se način štiti od spolnih bolesti, postoje i dodatne metode zaštite.


via Giphy

Budi najbolja verzija sebe.


Sve ove savjete ne moraš provesti u djelo istog časa kada je spolni odnos završio, ali svakako ih je preporučljivo obaviti u prvih 15 minuta nakon završetka seksa. Ne zaboravi, tako štitiš i sebe i partnera te se ponašaš kao odgovorna, zrela osoba.

Higijena genitalija

Vagina je fantastičan dio tijela, jer se ovaj organ sam od sebe čisti. Izbjegavaj stoga unutarnje čišćenje vagine, ona će sve nečistoće izbaciti sama. S druge pak strane, vulvu, vanjski dio vagine, bi trebala nakon seksa nježno isprati toplom vodom i blagim sapunom. Možeš koristiti i neki od posebno osmišljenih gelova za intimnu higijenu žena, koji neće narušiti pH vrijednost tvoje vagine te će na najprirodniji način ukloniti sve bakterije koje su se možda našle na tvojim genitalijama.

Isti savjet vrijedi i za pranje penisa. Lagano ispiranje vodom spriječit će nakupljanje sperme i smanjiti mogućnost infekcije.

Mokrenje nakon seksa

Mokrenje nakon seksa također je jedna od taktika za smanjenje mogućnosti infekcije, i mnogima dolazi prirodno. Ako ti taj dio dolazi teže, pokušaj prije/tokom/nakon seksa popiti vode kako bi se kasnije lakše pomokrila.

Mokrenje je bitno jer može pomoći kod sprječavanja vaginalnih, odnosno urinarnih infekcija. Teorija koja stoji iza ove metode je ta da će, u trenutku kada se tijelo rješava tekućine, bakterije koje su možda završile u uretri također biti istjerane.via Giphy

Budi najbolja verzija sebe.

Higijena nakon analnog seksa

Ovo je posebno važna kategorija, jer analni seks može u nekim slučajevima uzrokovati mikroskopske procjepe u sfinkteru i ako bakterije iz anusa uđu u njih – dogodi se infekcija. Ovo je ujedno i jedan od najčešćih načina inficiranja nakon seksa, pa bi se za prakticiranje analnog seksa definitivno trebao koristiti kondom.

Poželjno se nakon analnog seksa otuširati i osobitu pozornost obratiti na predio genitalija, kako bi se što uspješnije odstranile bakterije koje su se možda prenijele.

Higijena seksualnih igračaka

Ako si ljubiteljica igračaka za seks, trebaš znati da i one zahtijevaju čišćenje. Nakon svakog bi korištenja tako trebala odstraniti bakterije s njih te im na taj način produljiti i životni vijek. Pri kupnji vibratora ili dilda dobit ćeš i upute za njihovo održavanje, pa ih je potrebno samo čistiti onako kako stoji u uputstvima.

Higijena nakon seksa za trudnice

Seks tijekom trudnoće je u većini slučajeva siguran, ali to je i razdoblje kada ćeš lakše dobiti infekcije urinarnog trakta. Ukoliko si trudnica posebno je važno da nakon spolnog odnosa uriniraš, opereš ruke i područje oko vagine te da popiješ čašu vode. Mokrenjem i pranjem ćeš uvelike smanjiti mogućnost inficiranja. 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.