Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Seksualni život

Djeluju li uistinu afrodizijaci? Evo što kažu stručnjaci

Iako priča o čudesnim namirnicama koje potiču libido izgleda primamljivo, ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili da uistinu postoji hrana koja je sama po sebi afrodizijak

pexels-andrea-piacquadio-3756626.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Čudesna moć mističnih afrodizijaka golica maštu ljubavnih stručnjaka, ali i znanstvenika već godinama. Postoji li uistinu hrana koja može povećati seksualnu želju i tako popraviti naš ljubavni život?

O afrodizijacima i njihovom utjecaju na ljubavni život govori se već stoljećima i oni imaju zaista dugu povijest, a sam naziv afrodizijaci dolazi od Afrodite, starogrčke božice ljubavi. Tijekom povijesti su se raznim namirnicama pripisivala afrodizijačka svojstva, a među najpoznatijim afrodizijacima su kamenice, crna čokolada, začinsko bilje poput bosiljka, kavijar, tartufi, med, orasi i crno vino.

Image
Brojni čimbenici

Ženski libido: Kako se želja za seksom mijenja u 20-ima, 30-ima i 40-ima

Djeluju li afrodizijaci?

I dok se nekad slijepo vjerovalo u njihovu moć, danas je i znanstveno dokazano da određene namirnice mogu probuditi seksualnu želju jer sadrže tvari koje podižu energiju te potiču prokrvljenost te tako pozitivno utječu i na spolne hormone. Ipak, ne postoje čvrsti znanstveni dokazi koji bi potvrdili da su neke namirnice same po sebi afrodizijaci. Možda djeluju, možda ne, a većina se stručnjaka slaže da je potrebno napraviti dodatna istraživanja koja bi pokazala imaju li određene namirnice uistinu direktan utjecaj na libido.

shimmer fallback

Kako ističu stručnjaci, nije pitanje samo kako poboljšati seksualni život, već zašto uopće imamo problema s niskim libidom. Iako je ideja o afrodizijacima zanimljiva i primamljiva, ipak je najprije važno otkriti korijen problema. Afrodizijaci neće popraviti dublje probleme u odnosima niti pak su neko instant rješenje za niski seksualni nagon.

Ipak, stručnjaci se slažu da uz pomoć afrodizijaka i njihove moći možemo naučiti neke lekcije po pitanju seksualnog života, ali ih i iskoristiti kao poticaj za postojeću seksualnu želju. Neke od načina na koji afrodizijaci mogu popraviti tvoj seksualni život otkrivamo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Odaberi svoje afrodizijake

Kad je riječ o seksu, nije nužno da sve bude potkrijepljeno znanstvenim činjenicama. Ponekad trebamo sami odgonetnuti što za nas najbolje funkcionira, a to isto vrijedi i kad je riječ o afrodizijacima. Čak se i stručnjaci slažu s time da možemo 'personalizirati afrodizijake' i pronaći namirnice koje se nama sviđaju ili nam se čini se da pozitivno utječu na naš ljubavni život. Primjerice, pripremiš li svom dragom njegovo omiljeno jelo, to će zasigurno potaknuti neke strastvene misli i emocije te stvoriti intimniju atmosferu. Ili, možda te neke određene namirnice koje ste jeli na medenom mjesecu podsjećaju na vruće uspomene. U osnovi, savjet stručnjaka je da koristimo vlastita čula i prepustimo se stvarima koje nam donose zadovoljstvo jer će se to pozitivno odraziti i na seksualni život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Jedi zdravo kako bi popravila libido

Ako ti je sama ideja o afrodizijacima primamljiva, onda je dobra vijest što su mnoge od tih namirnica zapravo i vrlo zdrave. Uvrsti u svoju prehranu zdrave afrodizijake poput nara, tamne čokolade, lubenice i artičoka. Bez obzira na to hoće li te namirnice pozitivno utjecati na tvoj libido ili ne, one su i dalje dobre za tvoje zdravlje. S druge strane, uravnotežena i zdrava prehrana važna je za dobro zdravlje općenito pa tako i za seksualni život jer je zdrav libido samo posljedica zdravog tijela. I nutricionisti se slažu s time da zdrava prehrana igra važnu ulogu kod seksualnog nagona.

shimmer fallback

Fokusiraj se na nutrijente

Kamenice ili čokolada nisu magične namirnice zbog kojih se osjećamo napaljeno, već su one afrodizijaci radi nutrijenata koje sadrže. Primjerice, med se smatra afrodizijakom jer obiluje vitaminom B, koji je ključan za lučenje testosterona. Kamenice pak sadrže cink, koji je neophodan za proizvodnju testosterona kod muškaraca i prolaktina kod žena, objašnjavaju nutricionisti. 'Učinak' afrodizijaka zapravo dolazi iz visoke razine vitamina i minerala koju određena namirnica sadrži pa tako i nizak libido može značiti da ti je prehrana loša i neuravnotežena.

shimmer fallback

Budi svjesna moći uma

Neki stručnjaci smatraju da afrodizijaci zapravo imaju samo placebo učinak te da djeluju samo zato jer je naš um uvjeren u njihovu moć, no to nije neuspjeh, već samo dokaz kolika je zapravo snaga uma. Drugim riječima, ako ste ti i tvoj dragi nakon začinjene večere imali strastveni seks, je li onda uopće bitno je li hrana imala fizički ili pak psihološki utjecaj? Ako si primijetila da određene namirnice imaju pozitivan utjecaj na tvoju senzualnost, uključi ih u svoju prehranu, bez obzira na to smatraju li se one afrodizijacima ili ne.

shimmer fallback

Obrati pažnju i na svoje navike i rituale

Nemoj zaboraviti da postoje i brojne navike i rituali koji se također mogu pozitivno odraziti na tvoju seksualnu želju. Sve ono što nas čini sretnima i zadovoljnima u konačnici će se pozitivno odraziti i na naš seksualni život. Redovita fizička aktivnost, upravljanje stresom i briga o vlastitom zdravlju samo su neke od navika koje bi svakome od nas trebale biti prioritet, a pomoći će nam da budemo bolje i kvalitetnije povezani s vlastitim tijelom i emocijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.