Budi najbolja verzija sebe.
Jeste li na pravom putu?

Kako prepoznati zdrav i kvalitetan odnos? Po ovim znakovima

U zdravom i zrelom odnosu oba su partnera spremna ulagati svoj trud, energiju i vrijeme kako bi veza funkcionirala

candice-picard-vLENm-coX5Y-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Svaki odnos prolazi kroz određene faze, raste i razvija se. No kako prepoznati jesmo li u zdravom i kvalitetnom odnosu?

Naime, postoje određeni znakovi i karakteristike, kao i obrasci ponašanja koji su prisutni u zdravim i zrelim vezama. Kako bi veza bila uspješna, i ti i tvoj partner trebate biti spremni na ozbiljan odnos jer u protivnom sve može otići u krivom smjeru. U zdravom i zrelom odnosu,  oba su partnera spremna ulagati svoj trud, energiju i vrijeme kako bi veza funkcionirala.  

Izvor: Unsplash

Ako ste već neko vrijeme zajedno, a nisi sigurna jeste li na pravom putu, u nastavku ti otkrivamo neke od znakova koji pokazuju da veza ima potencijala.

Budi najbolja verzija sebe.

Vaši životni ciljevi su usklađeni

Kako bi veza uopće imala potencijala, partneri bi trebali dijeliti slične životne vrijednosti i slagati se oko važnih pitanja poput odluke o tome hoće li imati djecu ili ne. Kada s nekim planiramo provesti život, takve su stvari vrlo važne. Pitanja o braku, djeci, financijama i svim drugim važnim temama treba razjasniti već na samom početku odnosa. Ako ti i tvoj partner ne dijelite isto razmišljanje, teško da će vaš odnos uspjeti.

Izvor: Unsplash

Znate se svađati na zdrav način

Svađe i konflikti dio su svih, pa i onih najboljih odnosa. Normalno je da će postojati situacije u kojima ti i tvoj partner nećete imati jednake stavove. No način na koji se svađate i iznosite argumente vrlo je važan. Ako znate saslušati jedno drugo i mirno iznijeti vlastite stavove, to je vrlo pozitivan znak. S druge strane, u nezdravim i nezrelim odnosima češće će biti dramatičnih svađa, praćenih uvredama, vikanjem i suzama.

Izvor: Pexels

Nemate tajni kad je riječ o financijama

Kad je riječ o zajedničkim financijama, situacija je kod svakog para drugačija, no u zrelim vezama oba partnera upućena su u financijsko stanje onog drugog. Bez obzira na to dijelite li financije ili ne, trebala bi biti upoznata s prihodima, ali i troškovima svog partnera. Isto vrijedi i obrnuto. U pravilu, u zreloj vezi između partnera ne postoje tajne kad je riječ o financijama, a sve važne financijske odluke donose se zajednički.

Budi najbolja verzija sebe.
Izvor: Pexels

Svatko ima svoje hobije

Važno je razumjeti da kvalitetan odnos čine dvije osobe i pogrešna je pretpostavka da bi one trebale biti 'kao jedno'. Svaka osoba u vezi ima neke svoje ciljeve, hobije i stvari koje voli. Imaš li hobije i aktivnosti koji ne uključuju tvog partnera, to je samo potvrda da si posvećena i drugim aspektima svog života, a to je ključno za održavanje stabilne veze.

Izvor: Unsplash

Osjećaš stabilnost i sigurnost u odnosu

Na početku veze često osjećamo zabrinutost jer nismo sigurni ima li taj odnos budućnost i jesmo li uopće s pravom osobom. U zreloj vezi, odnos između partnera mnogo je stabilniji pa nema mjesta sumnjama. Čak i kada se svađate, u odnosu postoji sigurnost i ne osjećaš neprestani strah od prekida.

Izvor: Unsplash

Podržavate jedno drugo u karijeri

Važno je da partneri podržavaju jedno drugo kad je riječ o važnim životnim ciljevima, osobito u karijeri. Imati podršku svog partnera prilikom donošenja važnih životnih odluka, poput onih o promjeni posla ili pak o dodatnoj edukaciji, od izuzetne je važnosti. Kada si u zrelom odnosu, stalo ti je do toga da partner ima posao koji ga ispunjava.

Izvor: Unsplash

Dijelite kućanske poslove

Ravnopravna podjela kućanskih poslova još je jedan u nizu znakova koji potvrđuju da je riječ o zdravoj i zreloj vezi. Ako živite zajedno i oboje ste zaposleni, partner bi ti trebao pomagati prilikom obavljanja raznih kućanskih poslova kao što su pranje posuđa ili usisavanje. To je znak da mu je stalo do vašeg odnosa i tvog vremena, kao i do doma kojeg ste zajedno stvorili.

Izvor: Unsplash

Otvoreno razgovarate o seksu

Otvorena i iskrena komunikacija dio je svakog zdravog odnosa. Seksualni život važna je stavka u svakoj vezi i o tome bi trebala moći otvoreno razgovarati sa svojim partnerom, bez osjećaja nekakve neugodnosti. U zdravoj vezi oba se partnera trude zadovoljiti jedno drugo kad je riječ o intimnim odnosima.

Izvor: Unsplash

Kada ste zajedno, sve se čini lakše

Veze koje se temelje na strasti, drami i neizvjesnosti možda jesu uzbudljive, no nikako ne i zrele. Nakon nekog vremena, svi želimo osjetiti onu sigurnost i 'lakoću postojanja' kada smo s osobom do koje nam je stalo. Kada iz dana u dan osjećaš zadovoljstvo, pokazuješ svom partneru da ga voliš i primaš tu ljubav zauzvrat, to je znak da si u ozbiljnoj i zreloj vezi koja je izgrađena da traje.

Izvor: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.