Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nikad lakše do odličnog seksa

Uz 10 savjeta do najboljeg seksa ikad - potvrdili stručnjaci

Za dobar seks ključna je komunikacija i spontanost, a u nastavku smo izdvojile deset savjeta stručnjaka koji će ti pomoći da doživiš najbolji seks u životu

seks-savjeti.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Seks je sastavni dio svake veze, a dobar seks ne samo da povezuje partnere, pojačava osjećaj intimnosti i vezu dovodi na novu razinu, već je i dobar za nas i naše zdravlje. Seks nije samo zabava - svaki orgazam oslobađa bujicu hormona oksitocina, koji poboljšava naše raspoloženje, a redoviti spolni odnosi mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti stres i depresiju, povećati naše samopouzdanje i pomoći nam da bolje spavamo.

Image
Može biti bolje

Najčešće pogreške u seksu koje uništavaju vrhunski užitak

A kada govorimo o zaista dobrom seksu, barem onome što brojni stručnjaci smatraju dobrim seksom, to nema veze s ludim seksualnim položajima ili seksualnim iskustvom. Za dobar seks, važno je znati što tebe, ali i tvog partnera najviše uzbuđuje, a za stimulirajući i zadovoljavajući seks važno je vrijeme, komunikacija i spontanost.

S time se slažu i stručnjakinje, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Bea Jaffrey i psihijatrica i seksualna terapeutkinja Mary Jo Rapini, koje su za Marie Claire podijelile savjete za dobar seks, od kojih su mnogi potkrijepljeni i raznim provedenim istraživanjima. U nastavku donosimo deset savjeta koji će ti pomoći da ponovno zapališ iskru između sebe i svog partnera, ali i sebi i njemu priuštiš najbolji seks u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Reci partneru što te uzbuđuje

Brojna istraživanja sugeriraju da je komunikacija ključna za dobar seks. Razgovor o tome što se sviđa tebi, što tvom partneru, a što vam se ne sviđa može biti vrlo poučan i informativan, bez obzira na to koliko se međusobno poznajete. Ako on radi nešto što ti se sviđa, reci mu otvoreno, a ako je obrnuto, upozori ga i daj mu smjernice. Želiš li isprobati novi položaj? Predloži mu. Zapamti da je sve u komunikaciji.

shimmer fallback

Povećavajte jedno drugome samopouzdanje

U istraživanju iz 2016. objavljenom u Journal of Sex Research, znanstvenici su analizirali odgovore od 39 tisuća heteroseksualnih parova koji su bili u braku ili izvanbračnoj zajednici više od tri godine. Istraživanje je pokazalo da je seksualno zadovoljstvo bilo veće među onim parovima koji su jedno drugome davali pozitivnu afirmaciju tijekom seksa, a ako bi došlo do neugodnih trenutaka tijekom seksa, našalili su se na račun njih i nastavili dalje. Dr. Jaffrey napominje da je ovaj bezbrižan pristup seksu ključan i da ćete ti i tvoj partner biti sretniji ako se smijete zajedno.

shimmer fallback

Spontanost je ključna

Čak i odličan seks može s vremenom postati monoton ako ti i tvoj partner uđete u seksualnu rutinu. Bilo kakva promjena je dobro došla, a dr. Jaffrey preporučuje promjenu vremena i mjesta kako biste izbjegli rutinu i održali vatru u vašem seksualnom životu. "Isprobajte nova mjesta za seks, možda na kauču, u autu ili u kuhinji. Ili u zadnjem redu u kinu. Ipak, budite oprezni, jer je seks na javnim mjestima nezakonit. Pokušajte igrati uloge, zajedno se okupajte. Budite inventivni i zabavite se."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Neka predigra počne i nekoliko dana prije "akcije"

Jaffrey napominje da je vrlo važno biti raspoložen i napraviti neke korake koji će vas pripremiti za nezaboravan seks, a predigra bi prema njoj trebala početi puno prije seksa, čak i danima prije. "Ovdje govorim o mentalnoj predigri koja se događa nekoliko dana unaprijed, a ne o onoj neposredno prije seksa. Budi pažljiva prema svom partneru, a male geste i lijepi komentari važni su kako biste oboje mogli ući u pravo raspoloženje", kaže Jaffrey i dodaje kako održavanje komunikacije tijekom dana putem poruka nikako nije naodmet.

shimmer fallback

Provedi vrijeme sama sa sobom

Ako želiš imati dobar seks sa svojim partnerom, onda moraš znati što ti voliš u krevetu, a jedini način da u potpunosti shvatiš što te najviše uzbuđuje jest masturbirati i istražiti svoje tijelo. Masturbacija je zdrava i vrlo je važna za sve ljude, čak i one koji su u vezama. A suprotno uvriježenom mišljenju, brojna istraživanja pokazuju da masturbacija ne umanjuje želju za seksom, već upravo suprotno. Pokušaj barem dva dana u tjednu uživati u vlastitom tijelu - to će poboljšati tvoj seksualni život, jer ako točno znaš kako želiš da te partner dodiruje, to ćeš mu i reći i tako samo povećati vlastito zadovoljstvo.

shimmer fallback

Doživi orgazam prije penetracije

Prije nego što se ti i tvoj partner "bacite" na vaginalni seks, važno je da budeš potpuno uzbuđena, jer će se samo tako vagina proširiti i navlažiti, a genitalno tkivo napuniti krvlju. To će ti pomoći da spolni odnos i penetracija budu ugodni, a ne bolni. Također, važno je da svom klitorisu posvetiš dovoljno vremena i pažnje i, ako je moguće, doživiš orgazam prije penetracije, što će vaginalni seks učiniti puno ugodnijim za tebe.

shimmer fallback

Proširi svoj seksualni vokabular

Prljavi razgovori u spavaćoj sobi često se podcjenjuju, ali mogu uvelike pridonijeti seksi raspoloženju. "Ono od čega moji klijenti imaju najviše koristi je da odu u knjižaru ili na internet i pronađu erotsku knjigu", kaže Rapini i dodaje da je poželjno da parovi zajedno čitaju erotske knjige, posebno ako žele raditi na razvoju vokabulara "prljavog razgovora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Eksperimentiraj s igračkama i drugim rekvizitima

Rapini parovima u dugim vezama savjetuje da istraže nepoznato kako bi svoje seksualno iskustvo doveli na novu razinu, i to tako da zajedno kupuju seksualne igračke i druge rekvizite. To može biti bilo što, od vibratora za parove do ulja za masažu tijela ili poveza za oči - ne možete pogriješiti što god odabrali. "Neka masaža postane dio vaše rutine, počnite se dodirivati. Mnogi će parovi nakon toga osjetiti kako im se libido povećava", kaže ona.

shimmer fallback

Usredotoči se na kvalitetu, ne na kvantitetu

Ne postoji neka određena, optimalna količina seksa za svaki par - dok god se oboje osjećate zadovoljno i ispunjeno, ne morate se opterećivati količinom. S time na umu, nedavno istraživanje pokazalo je da više seksa ne znači nužno i bolji seks, a prema tom istraživanju, najsretniji parovi imaju spolne odnose samo jednom tjedno. Dakle, usredotoči se prvenstveno na užitak, a ne na količinu seksa, i oboje ćete biti sretniji i zadovoljniji.

shimmer fallback

Budite suosjećajni jedno prema drugome

Empatija je važna kada je u pitanju seks - ona podrazumijeva brigu za osjećaje druge osobe, što je u seksu vrlo važno jer tako pokazuješ partneru da ti je stalo do njega i njegovog zadovoljstva, i obrnuto. Seksu s partnerom treba prilaziti s više razumijevanja i ljubavi, što će rezultirati nevjerojatnim erotskim iskustvom za oboje.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.