Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Kad je vrijeme za promjenu?

Pet znakova da trebaš promijeniti šampon ili regenerator za kosu

Ne postoji određeno vrijeme koliko često trebaš mijenjati šampon ili regenerator, ali možda je vrijeme za promjenu ako primijetiš bilo koji od navedenih znakova

profimedia-0322900339.jpg
Foto: Profimedia.hr

Šampon i regenerator među važnijim su stavkama kada je u pitanju naš režim njege. Jedan čisti vašu kosu i vlasište, dok drugi pomaže u hidrataciji, lakšem raščešljavanju i sprječavanju petljanja kose. Ali ako ne vidiš rezultate koje želiš od svog šampona i regeneratora, možda se pitaš trebaš li nešto promijeniti?

Iako je uvriježeno, zapravo je pogrešno mišljenje da se kosa može "naviknuti" na određeni šampon ili regenerator. Ovaj mit kruži već neko vrijeme, ali zapravo uopće ne drži vodu.

Image
'No-poo' pokret

Pranje kose bez šampona sve je popularnije, ali kako funkcionira?

"Ideja da se vlasište ili kosa 'naviknu' ili 'postanu imuni na' određeni proizvod je mit, više se radi o tome imaju li vaše vlasište ili kosa nove potrebe za drugačijim proizvodima", objasnila je dermatologinja Kseniya Kobets za Livestrong. "Na primjer, korištenje šampona bez sulfata, uz suhe šampone i proizvode za oblikovanje kose, može dovesti do nakupljanja prljavštine na vlasištu, a možda će vam trebati i pročišćavajući šamponi ili čak mehanički piling vlasišta."

Steven Line, predstavnik Američkog kozmetičkog udruženja, slaže se da kosa i vlasište ne moraju nužno razviti toleranciju ili ovisnost o određenom šamponu ili regeneratoru. Međutim, on ističe da je itekako moguće prestati vidjeti prednosti šampona ili regeneratora ako i kada prestaneš koristiti određeni proizvod.

shimmer fallback

"Na primjer, ako koristite hidratantni šampon i regenerator, vaša kosa može s vremenom postati biti više hidratizirana i manje sklona isušivanju. Međutim, ako prestanete koristiti te proizvode, vaša će se kosa vratiti u prijašnje stanje", objasnio je za spomenuti portal.

Kao i kod bilo kojeg drugog proizvoda koji koristiš u njezi tijela, možda ćeš morati nešto promijeniti - ne zato što "prestaje djelovati", već zato što se potrebe tvoje kose i vlasišta mijenjaju.

Budi najbolja verzija sebe.

Ne postoji određeno vrijeme koliko često trebaš mijenjati šampon ili regenerator, ali možda je vrijeme za promjenu ako primijetiš bilo koji od ovih znakova:

1/6
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.