Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Veganska i cruelty-free kozmetika: Vodič za početnike

Izdvojili smo nekoliko kozmetičkih favorita iz svijeta cruelty-free i veganske kozmetike

Veganska i cruelty-free kozmetika: Vodič za početnike
Budi najbolja verzija sebe.

Zaštita okoliša, ekologija i održiv način života postaju sve bitniji, a osim toga sve je jače i širenje vegetarijanstva, veganstva i aktivizma povezanog sa zaštitom životinja.

U posljednje vrijeme korištenje kozmetike koja nije testirana na životinjama postaje sve popularnija. U drogerijama tako sve češće možemo vidjeti proizvode s oznakom 'vegan' ili pak 'cruelty-free'. Svakako valja zagovarati etičke i ekološko razloge korištenja takvih proizvoda, no isto valja biti upoznati sa svim potrebnim informacijama koje se kriju iza tih oznaka, kao i činjenice da se iza politike pojedinih brendova krije dobro osmišljena marketinška strategija.

Ako si tek početnik u svijetu veganske i cruelty-free kozmetike, onda najprije moraš razlikovati određene pojmove. Primjerice, ako je na proizvodu naznačeno da je 'cruelty-free' odnosno 'vegan' to ne mora ujedno jamčiti i da je riječ o prirodnom proizvodu.

Oznaka 'cruelty-free' odnosi se na proizvode koji nisu testirani na životinjama, a iako je u EU testiranje kozmetike na životinjama zabranjeno, pojedini su proizvođači pronašli određene 'rupe' u zakonu. Problematična je i sva kozmetika koja dolazi iz Kine ili pak se tamo prodaje jer oni još uvijek imaju na snazi zakonsku obvezu testiranja proizvoda na životinjama.

Valja spomenuti i kako ljudi često brkaju izraz 'cruelty-free' s izrazom 'vegan'. Veganska kozmetika je ona koja u sebi ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla poput meda, propolisa, voska, itd. Ako na određenom proizvodu piše da je vegan, to ne mora nužno značiti i da je taj proizvod 'cruelty-free'.

Mnogi prirodni proizvodi nisu veganski jer u sebi sadrže sastojke životinjskog podrijetla, no većina ih nije testirano na životinjama. Prirodna i organska kozmetika najčešće ima i međunarodno priznate eko certifikate kao što su Ecocert, COSMOS, NATRUE koji ne dozvoljavaju testiranje na životinjama.

Želiš li biti 100% sigurna da određeni brend ne testira svoju kozmetiku na životinjama, na stranicama Udruge Prijatelji životinja moguće je pronaći tzv. Bijele liste na kojim se nalazi popis brendova koji su 'cruelty-free'. Neki od poznatijih brendova koji se nalaze na toj listi su Dermalogica, Ecover, L'Erbolario, Rosal, Plidenta, Lush, Olival, Sapunoteka, Saponia, Melvita, Urban Decay, Too Faced Cosmetics, Weleda, Ziaja, itd.

I sami volimo koristiti takve proizvode, a neke od naših favorita iz svijeta cruelty-free i veganske kozmetike donosimo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

alverde maslac za tijelo s uljem makadamije & karite, 29 kn

Alva Mineralna krema za čišćenje RHASSOUL, 80 kn

Lush Cupcake Svježa maska za lice, 90 kn

shimmer fallback

Dr. Hauschka Tonik za lice specijal, 179 kn

shimmer fallback

Weleda Krema za lice i tijelo light, 76 kn

shimmer fallback

Avril BB krema Light SPF10, 66 kn

shimmer fallback

Dr. Organic Dezodorans s manuka medom, 50 kn

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.