Budi najbolja verzija sebe.
Pomoć iz prirode

Tri načina kako koristiti ulje ružmarina za brži rast kose

Ulje ružmarina sve češće se spominje kao jedan od prirodnih lijekova za borbu protiv opadanja kose i poticanje njezinog rasta. No, kako točno funkcionira? Zavirile smo detaljnije u prednosti ove dragocjene biljke

Homeopatski lijekovi protiv opadanja kose sve su popularniji, bilo da se radi o maskama za kosu od kokosovog ulja ili rižinoj vodi za brži rast kose. A što se tiče rješavanja problema opadanja kose, problema koji mnogi od nas doživljavaju već u dvadesetim godinama, ponajviše zbog sezonskih promjena, fluktuacije hormona ili stresa - postoji bezbroj prirodnih mogućnosti.

Znamo da sastojci hrane poput kofeina i metvice mogu energizirati vlasište i potaknuti protok krvi u folikule dlake, što je bitno ako se rast kose usporio ili si primijetila ispadanje. No, ono koje se naizgled uzdiže nad ostatkom je ulje ružmarina, zahvaljujući svojoj sposobnosti da tjeme ostavlja čistim, uravnoteženim i stimuliranim.

"Ulje ružmarina izvrsno je za kosu", rekla je stručnjakinja trihologinja Stephanie Sey za Stylist. "Ima protuupalna svojstva i može poboljšati cirkulaciju vlasišta, sprječavajući gubitak kose. Osim rasta kose, vjeruje se da ulje ružmarina sprječava perut, a može pomoći i suhom ili tjemenu sklonom svrbežu."

Budi najbolja verzija sebe.

S obzirom na to, većina istraživanja i svjedočanstava prenose se usmenom predajom, iako su brojna vjerodostojna klinička ispitivanja pokazala da se može koristiti kao alternativa kozmetičkim ili farmaceutskim proizvodima za kosu. Jedno je istraživanje 2014. zaključilo da ružmarin djeluje jednako dobro kao i minoksidil, lijek za borbu protiv ćelavosti. Nakon tri mjeseca kada su ispitivači koristili ružmarin i minoksidil, jedva da je došlo do povećanja rasta kose, ali nakon šest mjeseci oba su imali značajno povećanje - pri čemu je ružmarin imao čak i malo vodstvo.

Iako je razlika u brojkama statistički premala da bi zaslužila službeni zaključak, studija je pokazala da ružmarin može potaknuti rast kose ako se koristi dulje vrijeme. Štoviše, skupina koja je koristila ulje ružmarina prijavila je manje svrbeža tjemena, pokazujući to kao bolju opciju za one s osjetljivom kožom i sklonom alergijama. Druga studija objavljena 2017. pokazala je da ružmarin može ubiti određene bakterije i gljivice, čiji prekomjerni rast može dovesti do infekcija vlasišta i iritacije - a zauzvrat, i do gubitka kose.

A na koje načine možeš koristiti ulje ružmarina kako bi potaknula rast kose, provjeri u nastavku.

1/4
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.