Parfemi su poput čarolije – što ih čini takvima?

Bez obzira što radiš, miris koji predstavlja tebe - može pojačati dojam i onima koji su oko tebe.

Poznati citat jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora parfema Oliviera Creeda ide nekako ovako: "Dame, muškarac neće nikada zapamtiti vašu torbicu, ali će vječno pamtiti miris vašeg parfema." Ima velike istine u ovome.

Miris dobrog parfema urezat će se u pamćenje svake osobe, jer ne kaže se bez veze da je čulo mirisa najpovezanije sa sjećanjima. Kada osjetimo poznati miris, primjerice zrelih bresaka, svježe opranog rublja, jutarnje kave... nesvjesno to povezujemo s nekim svojim uspomenama. Miris može probuditi osjećaje i vratiti sjećanja koje smo mislili da smo zaboravili.

Parfemi su, naprosto, poput čarolije - magična kombinacija mirisa koji mirišu drugačije na svakoj osobi.U prvom nastavku članka opisali smo neke od najčešćih sastojaka parfema: cvijeće, osobito jasmin i magnolija, te mošus, a sada nastavljamo...

Sandalovina

Sandalovina daje toplu, balzamičnu, vrlo senzualnu aromu. Zanimljivo je da miris sandalovine dobiva intenzitet tek nakon dvadeset godina - što su starija stabla, intenzivniji je njihov miris.
Kako djeluje? Sandalovine opušta, poboljšava san, ali i povećava libido. To je savršen izbor za romantične prigode kao što su izlasci ili svečane večere.
Note sandalovine možete naći u Avonovim mirisima Perceive Dew, Cherish  ili u muškom mirisu X-series Quake.Cedrovina
Ovaj miris djeluje umirujuće, a posjeduje dugotrajnost. Mirisna ulja dobivaju se od sjevernoameričkog crvenog cedra ili feničke borovice. Najčešće se koristi u muškim mirisima.Voće
Kruške, jagode, breskve, šljive i citrusi daju široku paletu mirisa koje parfumeri izuzetno hvale. Na primjer, hladno prešana narančina kora daje jak i osvježavajući, slatki miris. Breskva daje baršunaste mirisne note, dok kruške i šljive označavaju vrhunac ljeta, stoga miris Dreams s kruškom može biti vaš ljetni parfem.Miris kruške pojačava ljetnu i orijentalnu slatkoću, npr, u kompozicijama kao što su Avon Perceive ili Femme. Miris breskve se može naći u Incandessence, dok je šljiva mirisu Little Black Dress dodaje šarm i prozračnost.Bergamot
Bergamot ima svjež, aromatičan, slatki miris, vrlo karakterističan za ženske parfeme. Divno se kombinira sa cvjetnim i citrusnim mirisima. Britanci su popularizirali miris bergamota u Europi tijekom kolonijalnog razdoblja. Cijenio se zbog lijepe i tople atmosfere koju širi, a osobito je omiljen u kućanstvima tijekom zime. To je afrodizijak koji opušta tijelo i uklanja stres i napetost. Možete ga pronaći npr u mirisu Avon Incandessence, mirise svježem i ženstvenom poput proljeća!
3 najvažnija pravila nanošenja mirisa:

  • Mirisi daju energiju, podižu samopouzdanje i omogućuju da se osjećate posebnije. Korištenje parfema je umjetnost. Ne smijete ga nanijeti previše jer bi mogli dobiti loš rezultat. Preintenzivan miris, osobito u zatvorenom, može smetati i stvoriti potpuno drugačiji efekt od onog koji ste htjeli postići. Dakle, prvo je pravilo – umjerenost!
  • Što ćešće koristite različite mirise, brže ćete se i naučiti razlikovati ih. To je razlog zašto se isplati koristiti različite parfeme. Ne postoje stroga pravila, osim ovog: odaberi miris koji odgovara tebi i dobro miriše na tvojoj koži. Jer miris se razlikuje od kože do kože. Ako volite cvjetne mirise, slobodno ih koristite i ujutro i navečer. Jače, orijentalne tonove ipak pustite za večernje izlaske: na poslu bi npr. mnogima mogli zasmetati.


  • Mirise je najbolje isprobati na unutrašenjem dijelu zapešća. Maksimum mirisa koje možete isprobati odjednom je tri. Dakle, nemojte isprobavati više od tri kompozicije. I ne dozvolite prijateljima da utječu na vaš odabir – samo vaš nos i vaša koža donose odluku. Miris mora odgovarati vašem temperamentu, vašem raspoloženju i prilici za koju ga želite.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.