Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Što uzrokuje akne?

Svakodnevne navike koje mogu biti 'krivac' za akne

Akne su jedna od najraširenijih kožnih bolesti, a mnoge naizgled bezazlene stvari mogu biti uzrok - mi smo izdvojile njih osam

akneprofimedia.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Svatko tko je barem u jednom razdoblju svog života imao akne, zna koliko je njihovo liječenje komplicirano - taman kad pomisliš da si pronašla savršenu rutinu njege kože, na licu izbiju nove akne koje te uvjere u suprotno. Bez obzira koliko se dugo boriš s aknama, ako si u potrazi za savršeno čistom kožom, velika je vjerojatnost da postoji nešto u tvojoj svakodnevnoj rutini što je uzrok tvom problemu - a uzroci akni leže doslovno u svakom kutku.

Image
Njega kože u doba korone

Kako spriječiti 'maskne' - pandemijske akne?

No prije svega, kako uopće nastaju akne? Njih uglavnom potiču hormoni i prekomjerna proizvodnja ulja - hormoni povećavaju proizvodnju ulja, što začepljuje folikul dlake i dovodi do rasta bakterija koje uzrokuju prištić. Koža svake osobe različita je, a genetika igra veliku ulogu u tome kako naše tijelo reagira na hormone koji stimuliraju akne pa upravo zbog toga ni jedan sastojak ili rutina neće pomoći svima.

Najbolje je rješenje posjet dermatologu, a u međuvremenu, nije loše obratiti pažnju na svoju svakodnevnu rutinu, jer ponekad čak i najbolja rutina njege kože ne može učinkovito obaviti svoj posao ako neprestano ponavljaš neke loše navike koje bi mogle uvelike pridonijeti nastanku akni. Zato smo izdvojile osam mogućih uzročnika akni na koje bi svakako trebalo obratiti pažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Maskica za lice

Ako si primijetila da ti akne više izbijaju na području brade, čeljusti i obraza, to bi mogao biti rezultat nošenja maskica za lice. Sav taj znoj, masnoća, bakterije i vlaga zarobljeni ispod maske za lice mogu stvoriti savršeno uzgajalište za izbijanje akni. A budući da bez maski za lice više ne možemo ići nigdje, razmisli o tome da se prebaciš na maskice koje su izrađene od prozračne tkanine, a vodi računa i o tome da maskicu pereš nakon svake upotrebe, kao i da očistiš lice od bakterija nakon svakog nošenja. I za kraj, preskoči šminku, jer, budući da pokrivaš lice, ispod maskice ne moraš nositi tešku šminku koja bi mogla uzrokovati dodatno začepljenje pora.

shimmer fallback

Prljava jastučnica i nedovoljno očišćeno lice

Tijekom dana na koži se nakupljaju prljavština, masnoća, šminka i prljavština, a ako lice temeljito ne opereš prije spavanja, sve te bakterije i prljavština završit će na jastučnici i vratiti se natrag na lice. Dermatolog Joshua Zeichner za Cosmopolitan je rekao kako dugotrajno izlaganje kože takvoj vrsti prljavštine, zajedno s trenjem lica koje se trlja o jastučnicu, može potaknuti upalu i izbijanje akni. Zato peri jastučnice svakih nekoliko noći, a kako bi smanjila trenje, odluči se za jastučnicu od satena ili svile.

shimmer fallback

Manjak sna

"Spavanje je vrijeme odmora i obnove kože, a razina kortizola tada opada. Nedovoljna količina sna znači da je naše tijelo izloženo kontinuirano visokim razinama kortizola, što može potaknuti izbijanje akni", objasnio je doktor Zeichner. Slično onome što se događa tijekom stresnih trenutaka, hormoni koji oslobađaju kortizol zapravo se mogu vezati za uljne žlijezde, što ih šalje u pretjerani pogon i uzrokuje akne. Jedino rješenje za ovaj problem jest spavanje - i to barem osam sati svaku noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Previše kreme za akne

Licencirana estetičarka Samantha Wright za Cosmopolitan je podijelila da se ne smije pretjerivati s kremama za liječenje akni. Lokalni tretmani sa salicilnom kiselinom, benzoil peroksidom ili sumporom koji se mogu kupiti bez recepta mogu isušiti kožu i potaknuti je da proizvede još više ulja, a samim time i uzrokovati akne. Uz to, aktivni sastojci mogu izgorjeti gornji sloj kože, čineći je crvenom ako često upotrebljavaš te proizvode. Kako bi to izbjegla, nemoj pretjerivati s kremama - dva do tri puta tjedno sasvim je dovoljno.

shimmer fallback

Piling za lice

Piling za lice nije toliko čest i raširen uzrok akni, ali ako s njim pretjeraš ili ako na bilo koji način budeš gruba prema svom licu, to se može itekako odraziti na akne i pogoršati stanje lica. Ideja kod svakog pilinga jest popraviti zaštitnu barijeru kože kako bi uklonila sve bakterije, zato je najbolje oprati lice i napraviti piling blagom, ali učinkovitom formulom koja sadrži kemijske pilinge i ne zahtijeva ribanje, poput mliječne i glikolne kiseline.

shimmer fallback

Sastojci u proizvodima za njegu lica

Sastojci u proizvodima koje nanosiš na lice mogu biti jedan od glavnih uzročnika akni. Prema dermatologinji Jeanine Downie, mineralno je ulje, na primjer, izuzetno teško hidratantno sredstvo koje se nalazi u nekim hidratantnim kremama za lice koje bi moglo začepiti pore, ako si sklona miteserima. Kokosovo ulje je također poznato po začepljenju pora, a uz to, u mnogim se proizvodima mogu naći mirisi posebno iritantni za osjetljivu kožu i natrijev lauril sulfat, koji su česti uzročnici akni. Započni tako da odbaciš sve proizvode koji sadrže navedene sastojke i prijeđi na proizvode bez mirisa i sulfata, kao i one koji su označeni kao nekomedogeni.

shimmer fallback

Znoj nakon vježbanja

Preskakanje tuširanja odmah nakon vježbanja ili neispiranja lica omogućit će da mješavina šminke, prljavštine, bakterija, ulja i znoja ostane na tvojoj koži i uzrokuje izbijanje akni i začepljenje pora. Prije nego što se počneš znojiti, uvijek operi lice kako bis uklonila šminku. Nakon što završiš s treningom, istuširaj se, a ako nemaš vremena, koristi maramice za čišćenje lica kako bi očistila lice od ulja i bakterija koje začepljuju pore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Loša prehrana

Prema doktorici Downie, rajčica i paprika, dva uobičajena sastojka začinjene hrane, sadrže kiseli likopen - pomalo uobičajeni nadražujući sastojak koji može poremetiti pH kože i izazvati izbijanje akni oko usta. Ali nije samo začinjena hrana uzrok akni. Neki ljudi imaju reakciju na mliječne proizvode, gluten ili druge sastojke. Način na koji prehrana utječe na kožu potpuno ovisi o osobi, a tu će ti najviše pomoći dermatolog ili gastroenterolog kako bi uvidjela je li hrana koju jedeš izvor tvog problema.

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.