Budi najbolja verzija sebe.
Saveznici u borbi protiv starenja

'Brišu' godine s lica: Najbolji proizvodi s retinolom iz drogerija

S godinama koža gubi kolagen, nastaju bore i nestaje elastičnost. Želiš li svojoj koži vratiti mladolik izgled, u beauty rutinu uvedi retinol

pexels-radiance-beauva-13727851.jpg
Foto: Pexels

Njega kože trebala bi biti prilagođena dobi. Primjerice mladenačka koža ima sasvim drugačije potrebe od zrele, no zanimljivo je da i jednoj i drugoj pomaže retinol. Prvoj u "brisanju" akni, drugoj u "brisanju" bora i ostalih nepravilnosti koje postaju izraženije s godinama, poput hiperpigmentacijskih mrlja.

Image
Moćni sastojak

Ovo su najbolji serumi s vitaminom C, a preporučuju ih i dermatolozi

Što je retinol?

Retinol je derivat vitamina A, u kozmetičkoj industriji izuzetno popularan zbog sposobnosti da prodre u dublje slojeve kože i potakne tijelo na proizvodnju kolagena. Kraće rečeno zbog svog anti aging učinka.

Koja je razlika između retinola i retinoida?

Retinol je poseban oblik retinoida, a svi retinoidi su derivati vitamina A. Koriste se za liječenje akni i ostalih nepravilnosti na koži, a u njegujuću rutinu se uvode postepeno jer njihovo snažno djelovanje može iziritirati kožu. Retinol je najblaži retinoid i za razliku od ostalih retinoida, nabaviti ga možeš bez recepta. Neizostavni je sastojak brojnih anti-age krema za lice i ostalih proizvoda za njegu kože, od kojih je najpopularniji serum.

shimmer fallback

Kako koristiti retinol?

Kako smo spomenule, retinoidi imaju jak učinak i treba ih dozirati dok se koža ne navikne na ovaj sastojak. Retinol je najblaži oblik retinoida, no za njega vrijede ista pravila. To znači da ćeš početi s manjim količinama i da ga nećeš nanositi svaki dan dok se koža ne navikne. S obzirom na to da sunce neutralizira učinak retinola, ali i dodatno nadražuje kožu iziritiranu ovim aktivnim sastojkom, bolje ga je nanositi navečer prije spavanja, a ujutro prije izlaska na sunce zaštititi je kremom s visokim SPF faktorom.

Prvih nekoliko tjedna, jednom do dvaput tjedno u kožu lica nježno umasiraj retinol u količini zrna graška. Nakon nanošenja retinola, na lice nanesi hidratantu kremu kako bi spriječila isušivanje i iritaciju koje su nuspojave ovog sastojka. Retinol možeš ukapati u svoju dnevnu kremu za lice pa ga tako nanositi na kožu.

Kako djeluje retinol?

Osim što pomaže koži da stvori kolagen, retinol potiče eksfolijaciju (zbog čega ga treba pažljivo dozirati, osobito u početku te ne izlagati suncu kožu tretiranu retinolom). Ovaj derivat vitamina A također zaglađuje bore, vraća koži elastičnost i blistavost te ima jaka antioksidacijska svojstva, odnosno sanira oštećenja na stanicama i regenerira kožu. Posljednje, no ne manje bitno kada je riječ o beauty učinku, retinol briše hiperpigmentacijske mrlje i ostale nepravilnosti.

Budi najbolja verzija sebe.

U nastavku ti donosimo najbolje proizvode s retinolom iz drogerija, uzimajući u obzir omjer cijene i kvalitete, koje možeš naći na našem tržištu.

1/10
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.