Kod kuće uzgojena Aloe vera pomaže liječiti psorijazu

Aloe vera se pokazala boljom od liječenja steroidima

Vjerojatno nema te osobe koja nije čuli za Aloe Veru, bilo kao biljku, gel ili kremu, kao i za  njene nebrojene dobrobiti u medicini i kozmetici. Aloe vera, ako je nikad niste vidjeli izgleda otprilike slično kao kaktus sa debelim sočnim bodljikavim listovima, a sve je popularnija i kao kućna biljka.


Bolja od steroida?

Prema nedavnom istraživanju liječenje aloe verom dovelo je do smanjenja veličina lezija na tijelu, kao i do ublažavanja simptoma psorijaze. I to više nego kod liječenja steroidnim kremama.  Studija koja je predstavljena na internacionalnom kongresu dermatologije u svibnju ove godine uključila je 80 pacijenata, a zaključak je da je aloe vera siguran alternativni tretman za blagu do umjerenu psorijazu kao i pseudo-psorijaze.  

U studiji volonteri su imali rezultat otprilike 11 na ljestvici PASI (Psoriasis Area and Severity Index  - indeks zahvaćenosti i ozbiljnosti psorijaze), što se smatra zlatnim standardom za procjenu oboljelosti od psorijaze. Indeks mjeri prosječno crvenilo, debljinu i  ljuštanje lezija na ljestvici od 0 do 4.

Volonteri su bili nasumično podijeljeni u dvije grupe. Jednoj su lezije bile liječene 70-postotnom aloe vera kremom, dok je druga dobila tretman steriodnom kremom (0.1% triamcinolon acetonid). Nakon osam tjedana PASI rezultati su se za aloe grupu smanjili za oko 7.7 bodova, i 6.6 za grupu koja se liječila steroidima.

Gdje možete pronaći aloe veru?

U svim ljekarnama i biljnim ljekarnama, kao i prodavaonicama s kozmetikom možete pronaći 70-postotne gelove i kreme aloe vere. A možete nabaviti i biljku pa je direktno koristiti. Samo otrgnite list, razrežite ga nožem i pokupite sok (gel).

Aloe vera je fantastična kućna biljka i veoma otporna, tako da je mogu uzgajati i oni koji nemaju smisla za vrtlarstvo. Najbolje uspjevaju u mješavini vrtnog tla, komposta i pijeska (2:1:1), potrebno im je dosta sunca i ne trebaju previše vode. Pripazite da je ne zalijevate previše jer je to ipak pustinjska biljka. 

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.