Četiri nutrijenta koje tvoja koža obožava i tri koja trebaš izbjegavati

Svjesna si snage dobrog seruma ili kreme za lice. Ali kad je u pitanju blistava koža ono što unosiš u tijelo jednako je važno kao i ono što stavljaš na lice

Četiri nutrijenta koje tvoja koža obožava i tri koja trebaš izbjegavati

Konzumiranje širokog spektra cjelovitih namirnica može poboljšati i čak očistiti ten iznutra. "Tvoja koža je odraz općeg dobrog stanja", objasnila je liječnica i klinička profesorica Whitney Bowe iz New Yorka. Proizvodi za njegu kože su korisni i lokalni, ali ne dolaze do korijena problema, objasnila je dr. Bowe za Health. Kako bi tvoja koža bila lijepa i njegovana vrlo su važni ovi ključni nutrijenti.

Image

Je li aloe vera zbilja toliko dobra za kožu? Evo što kažu stručnjaci

Razmišljaj o ovim molekulama kao o superherojima koje štite tvoje stanice od opasnosti. "UV zrake pokreću proizvodnju slobodnih radikala koji oštećuju proteine, lipide i DNK u našim stanicama kože", kaže dr. Rajani Katta. A ova oštećenja stvaraju bore, pregibe i kožu koja visi. Antioksidansi se mogu kupiti i kao dodatak, ali liječnici naglašavaju da ne treba pretjerivati. Kako bi osigurala dovoljan unos antioksidansa liječnici preporučuju unos voća i povrća za svaki obrok. "Jedi voće i povrće za doručak i užinu, i napuni polovicu tanjura s povrćem i voćem za ručak i večeru", preporučuje Drayer. Najbolje povrće i voće: borovnice, brusnice, maline, kupine, grah, šljive, jagode, luk, brokula.


via Giphy

Ovaj protein drži strukturu tvoje kože na jednom mjestu. Naše tijelo prirodno proizvodi kolagen, ali kako starimo puno brže se razdvaja nego što se obnavlja (što jedan od razloga zašto nam koža visi).

Esencijalne masne kiseline također pomažu kod obnove kože od oštećenja koja su nastala od sunca. Ali to nije sve, također omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći zaustaviti razgradnju kolagena. Pomažu i kod zadržavanje vlage što znači da je koža hidratizirana. Vrlo je velika vjerojatnost da već više nego dovoljno unosiš omega-6 kiselina kao što su biljna ulja, kukuruz i soja. Najbolji izvori dobrih masnih kiselina su: losos, tuna, skuša i sardine, a unesi barem dvije porcije tjedno. 

"Jedna od funkcija našeg mikrobioma crijeva je zadržavanje toksina, dijelom probavljene hrane i loših bakterija da ne odlaze u naš krvotok", objasnio je liječnik Roshini Rajapaksa. Ako se to dogodi može dovesti do upale kože, a posljedice su akne, rozaceja pa čak i bore. Kako bi imala zdrav mikrobiom vrlo je važno konzumirati različitu fermentiranu hranu poput jogurta, kiselih krastavaca i kiselog kupusa. "Ali ako ti je teško ubaciti te namirnice u svoju prehranu ili imaš probleme s kožom svakako je razumno uzeti dodatak", kaže dr. Raj.

Image

(Foto: Pixabay)

Ako si se ikad odrekla slatkoga na nekoliko tjedana, možda si primijetila kako tvoje lice izgleda malo "zategnutije". Šećer uzrokuje gubitak čvrstoće vaše kože. 

Istraživanja povezuju kravlje mlijeko s aknama. Možeš pronaći alternativu umjesto da potpuno izbjegavaš ovu namirnicu. Također liječnica Bowe savjetuje konzumiranje punomasnog mlijeka umjesto obranog. Kravlje mlijeko može dovesti i do pojave ekcema kod osoba koje su alergične na mliječne proizvode. 

S vremenom prekomjerno ispijanje alkohola može uništiti krvne žile na vašoj koži, ostavljajući tragove u obliku crvenih mrlja. A i nekoliko pića može biti loše jer vaša koža dehidrira. Također, može smanjiti količine vitamina A. Ako popiješ nekoliko pića sljedeći dan unesi kelj, grejp ili lubenicu kako bi nadoknadila vitamin A.