Znate li zašto krumpir pocrni

pripremajući ga često se zapitamo zašto krumpir pocrni, a o tome nešto više možete pročitati u nastavku

Znate li zašto krumpir pocrni

Krumpir, kao lider na dnevnom i blagdanskom stolu.
Poslužuje se kao zasebno jelo, a koristi se i kao dodatak jelima. Kao ukras ili prilog.
Da bi kao ukras imao privlačan izgled, potrebno je znati zašto krumpir pocrni i što učiniti kako bi ga izbjegli.

Image



Isperite i očistite krumpir prije kuhanja. Preporuka je staviti ga u sol i toplu vodu, a ne u hladno. 
Tako proizvod štedi više vitamina i hranjivih tvari. 
Ako krumpir uhate u kori, onda će jelo biti mnogo korisnije. 
No, zašto krumpir pocrni?
Razlog tome je kemijski. Gomolji sadrže aminokiselinu tirozin, koja počinje oksidirati i formirati pigment melanin. On je taj koji crta krumpir u tamnoj boji.
Treba imati na umu da je na površini gomolja iu kori postoji glikozid solanin - to je otrovna i gorka supstanca. 
Ako se krumpir klija, mora se temeljito oljuštiti. U slučaju kada proizvod raste na oplođenim tlima, nakon čišćenja treba ga držati u hladnoj vodi oko pola sata.
Razlog tome zašto krumpir pocrni je kemijski. Gomolji sadrže aminokiselinu tirozin, koja počinje oksidirati i formirati pigment melanin. On je taj koji crta krumpir u tamnoj boji.

U industrijskom mjerilu, problem zašto krumpir pocrni rješava se pomoću sumpornog dioksida (sumpor dioksida), koji obrađuje proizvod. 
Ova tvar ima svojstva reduciranja. Kod kuće se krumpir može umočiti u prokuhanu vodu i pokriti poklopcem kako bi se spriječio ulazak kisika.