Budi najbolja verzija sebe.
Inspirativne priče

I ove slavne dame su se borile s rakom dojke - i pobijedile!

Bolesti ne napadaju samo nas "smrtnike" već i holivudske face. Danas smo ti odlučile približiti intimne priče pet slavnih dama koje su preživjele rak dojke te se vratile nikad jače.

Budi najbolja verzija sebe.

Listopad je mjesec kada se u svijetu obilježava borba tisuća žena s rakom dojke. Taj oblik raka napada žene generacijski, a vrlo često je lako izliječiv ako ga se detektira na vrijeme. Nažalost, mnoge žene i dalje ga prekasno otkriju te zbog toga prolaze teške vrste liječenja, gubitak grudi, a mnoge i izgube život. Prevencija i jačanje svijesti o važnosti pregleda dojki kod žena jedan je od ključnih medicinskih ciljeva svijeta, a mi ti danas donosimo pet inspirativnih priča slavnih glumica i pjevačica koje su si same iskusile kako je to suočiti se s ovom teškom bolesti - i unatoč svemu opstati.

Ove žene borkinje prava su inspiracija svima nama, a danas mnoge i rade kao humanitarke koje se bave prikupljanjem pomoći za žene oboljele od raka dojke. Njihove priče pronađi u nastavku.

Budi najbolja verzija sebe.

Kylie Minogue

Minogue su liječnici dijagnosticirali rak dojke kada je imala 36 godina, dakle 2005. godine. Zbog zdravlja je otkazala drugi dio svoje svjetske turneje na kojoj je tada bila te je odmah otišla na liječenje. Mediji su pratili svaki njezin korak, a u to je vrijeme čak i bivši premijer Australije, John Howard, slavnoj pjevačici poslao poruku podrške. Cijeli svijet je bio uz nju, a Kylie je u svibnju te godine bila na operaciji. Kemoterapiju je nakon operacije nastavila u Francuskoj, a kada se rak počeo povlačiti, pjevačica je još nekoliko mjeseci bila na liječenju. Kada se izliječila, često je govorila o zdravstvenim problemima u javnosti, a ni danas nema problem sa spominjanjem kemoterapije. Zanimljivo je da Kylie zapravo rak nije bio dijagnosticiran pri prvom pregledu, no ona je slutila da nešto nije u redu te je otišla po drugo mišljenje – tek tada se pokazalo da ima zloćudni tumor. Zato je kasnije poručila ženama da ako imaju bilo kakve dvojbe odu na pregled ponovno.

Budi najbolja verzija sebe.

Anastacia

Većinom se nedaće slavnih i poznatih odnose na njihove ljubavne jade, no u slučaju pjevačice Anastacije  radilo se o teškim zdravstvenim problemima s kojima se morala boriti dugi niz godina. Kada je imala samo 13 godina, dijagnosticirana joj je Crohnova bolest, a sa 34 je saznala da boluje od raka dojke. Nakon što je uspješno pobijedila rak, s 39 se suočila sa supraventrikularnom tahikardijom koja joj je remetila rad srca i ugrožavala život. Iako je mislila da je svoje zdravlje napokon uspjela staviti pod kontrolu, sudbina joj nije htjela prestati dodjeljivati loše zdravstvene karte, pa je 2013. ponovno čula lošu vijest - rak dojke se vratio. Ovaj put invazivniji i opasniji. Teške kemoterapije i dugotrajno liječenje natjerali su pjevačicu da se privremeno makne sa scene, a u slobodno vrijeme počela se baviti humanitarnim radom i promicanjem svjesnosti o prevenciji raka dojke. Danas je Anastacia ponovno zdrava, no silne tjelesne tegobe ostavile su posljedice na njezino tijelo pa mora paziti što jede i pije te stalno odlaziti na liječničke preglede ne bi li se, u još jednom nesretnom slučaju, ponovni povratak tumora otkrio što ranije.

Maggie Smith

Iako se razboljela u znatno kasnijoj dobi no ostale dame s ove liste, priča legendarne glumačke dive Maggie Smith nije ništa manje dirljiva. Naime, Maggie je rak dojke dijagnosticiran kada je imala 73 godine te je taman započela snimanje jednog od nastavaka franšize o Harry Potteru. Odmah se prema naputku liječnika podvrgla kemoterapiji, no nije odustala od snimanja filma. Tako se liječila za vrijeme cijelog snimanja „Harry Potter i princ miješane krvi“. Do otkrića raka je došlo tako da je napipala kvržicu u dojci, posve slučajno, dok se tuširala. Iako isprva nije sumnjala da se radi o bilo čemu ozbiljnom, na prvom sistematskom pregledu ustanovljeno je da se radi o tumoru. Nakon dvije godine konstantnog liječenja, Smith je proglašena posve zdravom, a i danas žari i pali scenom iako joj je već 86 godina.

Christina Applegate

Zvijezda "Bračnih voda" i "Dead to me" je još u djetinjstvu upoznala narav raka dojke. Naime, njezina je majka teško oboljela od zloćudnog tumora na dojci i srećom preživjela, a kasnije se povijest ponovila i za Christinu. Christina je od mladosti bila vrlo oprezna i svjesna opasnosti toga da dobije rak dojke, pa je redovito odlazila na preglede. Tako je jednog dana otkrila i da ima zloćudnu kvržicu u svojoj lijevoj dojci, a doktori su joj odmah napravili biopsiju te je prošla rundu radijacije. No, kada se pokazalo da je glumica pozitivna na gen koji uzrokuje rak dojke, odlučila je podvrgnuti se operaciji odstranjenja dojki. Tako je samoj sebi osigurala to da ne mora brinuti oko moguće ponovne pojave raka, a napravila je i umjetne grudi kako bi se njezino tijelo u potpunosti vratilo u „normalu“.

Julia Louis-Dreyfus

Ova velika glumačka zvijezda suočila se s teškom životnom situacijom samo dan nakon što je svojila svoj šesti Emmy za TV show „Veep“. Naime, zvijezda sitcoma „Seinfeld“ se ujutro probudila nakon dodjele nagrada i dobila poziv svog liječnika koji joj je priopćio tužne vijesti – biopsija je pokazala da boluje od raka dojke. Nakon dijagnoze, s obzirom da je stanje već bilo alarmantno, Louis-Dreyfus se odmah podvrgnula nekoliko kura kemoterapije zbog kojih je mjesecima patila od ekstremne mučnine i proljeva. Uz to je promijenila i stil života te je dala priliku i alternativnim metodama liječenja. Nakon godinu dana požrtvovnog liječenja nalaz je potvrdio – izliječila se od raka. Nakon tog iskustva glumica je osnovala zakladu koja se bavi promicanjem svijeti o opasnostima raka dojke te pomaže ženama da što prije dobiju nužnu pomoć.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.