Savjeti kako napraviti domaći tvrdi sir

Znate li kako napraviti domaći tvrdi sir? U nastavku slijedi nekoliko savjeta o tome kako da domaći sir uspije

Savjeti kako napraviti domaći tvrdi sir

Sve što vam je za izradu sira potrebno je pravo domaće mlijeko, malo truda i volje i naš savjet kako napraviti domaći tvrdi sir


Image



Evo nekoliko savjeta kako napraviti domaći tvrdi sir
Možete ga kombinirati u slanoj ili slatkoj verziji, a iako to možda ne biste vjerovali, ali možete ga sami napraviti za samo pola sata.
Za izradu potrebno je oko pola sata vremena i  za početak vam je dovoljno oko 5l mlijeka .
Mlijeko prokuhajte. Kad je zakipjelo ugasite vatru i u kipuće mlijeko stavite 5 žlica alkoholnog octa ,zatim dobro promiješajte i pričekajte da se gruš odvoji od sirutke. 

Dignite gruš izvadite ga u jednu posudu i stavite 1 veliku žlicu soli pa ponovno malo promiješajte i stavite u kalup.
Možete ga staviti na manju sirnicu. 
Kad ste gruš stavili u kalup, potrebno je poravnati površinu gruša, može i rukom, stavite na gruš neki poklopac ili nešto što vam odgovara posudi u kojoj je gruš.
Na tako poklopljen gruš morate staviti uteg ili nešto slično - da ga dobro stisne.
Sve skupa ostavite da se ohladi. 
Kad se ohladi maknite uteg i poklopac te istresite iz kalupa van.
Ako radite sir od više mlijeka pravilo je da stavite koliko litara mlijeka toliko žlica octa i tada povećate sol.

Ako netko ima mogućnost sir se može staviti na dimljenje.
Ovako napravljen sir dobro ide uz nareske i dobru čašicu vina.
Sada kada znate kako napraviti domaći tvrdi sir želimo vam puno uspjeha u izradi.