Savjeti kako napraviti domaći maslac

Zanima li vas kako napraviti domaći maslac u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta koje smo izdvojili za vas

Savjeti kako napraviti domaći maslac

Ako se pitate kako napraviti domaći maslac evo nekoliko osnovnih koraka koje treba slijediti.

Image



Osnovna sirovina u proizvodnji maslaca je slatko ili kiselo vrhnje s količinom mliječne masti između 36 do 44 posto. 

Svi savjeti kako napraviti domaći maslac započinju s vrhnjem koje je potrebno ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata da se malo ugrije. 
Zatim ga prelijte u posudu i miksajte mikserom. 
Tijekom miksanja doći će do odvajanja mlaćenice i nastanka prvo manjih granula masti koje postaju sve veće i počinju se udruživati u jednu strukturu. 
U ovom trenutku pazite na špricanje. 

Dobivenu smjesu je potrebno staviti u cjediljku na nekoliko minuta kako bi se ocijedio ostatak mlaćenice. 
Sljedeći korak kako napraviti domaći maslac je gnječenje maslaca u cjediljki.

To radimo kao da mijesimo tijesto kako bi i zadnje kapljice mlaćenice izašle iz maslaca. 
Prestanite s gnječenjem kada maslac postane gust i tekućina prestane curiti. 
Postupak ispiranja podrazumijeva dodavanje prokuhane ohlađene vode na temperaturu hladnjaka u dobiveni maslac i ponovno miksanje nekoliko trenutaka i zatim cijeđenje tekućine. Postupak ponovite nekoliko puta.

U ovoj se fazi izrade maslaca u njega dodaje sol i drugi začini poput začinskog bilja po želji koje se umijesi rukama ili pomoću drvene špatule. 

Dobiveni maslac isperite hladnom vodom ako ga ne namjeravate brzo potrošiti ili zamrznuti.  

Kako napraviti domaći maslac bilo je važno pitanje u prošlosti koje je zahtijevalo mnogo truda i posvećenosti. Danas, kada za razdvajanje maslaca od maslačnog mlijeka možemo koristiti blender, taj proces traje svega nekoliko minuta.