Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Mali vodič kroz Hrvatsko zagorje

Odmor među brežuljcima: Pet mjesta u Zagorju koja vrijedi posjetiti

Bez obzira jesi li raspoložena za aktivni odmor u prirodi, wellness opuštanje, ture po dvorcima i muzejima ili jednostavno uživanje u dobroj hrani - Hrvatsko zagorje nudi sve od navedenog

profimedia-0344899510.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Na niti nepunih sat vremena vožnje od Zagreba krije se jedna od najzelenijih regija puna malih i velikih brežuljaka, netaknute prirode, seoskog turizma ali i brojnih dvoraca i muzeja.

Image

Kamo za vikend: Odmor za dušu i tijelo nalazi se u Zagorju

Riječ je, naravno, o Zagorju, često nepravedno zanemarenom dijelu Hrvatske, koje krije brojna čarobna mjesta za savršeni jednodnevni izlet ili vikend odmor za dušu i tijelo.

Mi smo u nastavku izdvojile samo nekoliko super razloga zbog kojih se Zagorje svakako treba naći na tvojoj listi top destinacija ovog ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kumrovec

Jedno od najpoznatijih sela u Hrvatskoj, Kumrovec većina poznaje kao rodno mjesto Josipa Broza Tita. Danas je ovo pitoreskno selo uređeno kao etnografski muzej na otvorenom s očuvanim seoskim kućicama iz 19. i 20. stoljeća, a s obzirom da je ovo etno selo u potpunosti pješačka zona, radi se o odličnoj šetnji koja će te odvesti u prošlost. Naime, svaka kuća je tematski uređena i prikazuje nekadašnji način života u selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon posjeta nekom drugom vremenu, predlažemo posjet obližnjem restoranu Zelenjak, kraj kojeg se nalazi spomenik hrvatskoj himni 'Lijepa naša', koju je na ovom mjestu ispjevao Antun Mihanović. Osim toga, možeš prošetati i jedinstvenom stazom kroz krošnje u Zelenjaku duž koje se nalazi zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti ovog krajobraza.

Veliki Tabor

Veliki Tabor definitivno predstavlja jedan od najljepših jednodnevnih izleta u Zagorje. Ovaj prekrasni dvorac nalazi se nedaleko mjesta Desinić, a ime mu potječe od naziva tabor kojim se označavao ratni logor, odnosno utvrđenja koja su podizana radi obrane od Turaka. Najstariji dijelovi dvorca datiraju još iz 15. stoljeća, a ostatak je sagradilo hrvatsko plemstvo u 16. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon šetnje po i oko dvorca te slušanja legende o Veroniki Desinićkoj zasigurno ćeš ogladniti pa ti predlažemo i posjet seoskom turizmu Grešna gorica, odličnom restoranu koji se nalazi tek nekoliko minuta od samog Velikog Tabora i ima sjajan pogled na dvorac i prekrasnu prirodu koja ga okružuje.

Muzej krapinskih neandertalaca

U Krapini, srcu Krapinsko-zagorske županije, nalazi se popularno nalazište Hušnjakovo koje svakako moraš posjetiti nađeš li se u Zagorju. Nedaleko svjetski poznatog nalazišta, nalazi se Muzej krapinskih neandertalaca koji s razlogom slovi kao jedan od najmodernijih muzeja u ovom dijelu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon istraživanja muzeja, zaputi se u Vuglec Breg, 10-ak minuta udaljeno izletište u kojem možeš uživati u sjajnoj hrani, vinima, ali i prenoćiti u jednoj od autohtonih zagorskih kiža i kleti obnovljenima za smještaj gostiju.

A ako nakon svega još budeš raspoložena za desert, nekoliko minuta dalje udaljen je i Milk Bar Farma, u kojem se možeš počastiti brojnim domaćim delicijama od kravljeg i kozjeg mlijeka, poput smrznutih ili voćnih jogurta.

Gornja Stubica

Više je razloga zašto posjetiti Gornju Stubicu, ovo zeleno mjesto smješteno na sjevernim obroncima park-šume Medvednice. Iako ne toliko razvikana kao neka druga mjesta u Zagorju, u Gornjoj Stubici zasigurno ti neće biti dosadno. Osim dvorca Oršić i Muzeja seljačkih buna, tu je i prekrasna park šuma kojom možeš prošetati, ali i Gupčeva lipa - jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine. Ovo veličanstveno drvo visoko je preko 9 metara i ima deblo opsega gotovo 6 metara.

Pod lipom se nalazi i preslatki ugostiteljski objekt istog imena u kojem možeš popiti kavu, ali i uživati u domaćim specijalitetima poput štrukli, sira i vrhnja ili narezaka.

Park Znanosti

O ovom jedinstvenom projektu koji znanost pretvara u zabavu i same smo već pisale, a radi se o jedinom interaktivnom parku u cijeloj Hrvatskoj u kojem i mali i veliki posjetitelji posjetitelji kroz igru i zabavu mogu naučiti zakone fizike, kemije, matematike, biologije, astronomije, pa čak i psihologije. Park se nalazi u mjestu Mokrice, pokraj Oroslavja, a iako ga možeš obići samostalno, predlažemo da to učiniš uz stručno (i zabavno) vodstvo koje čini njegov osnivač, Luka Veverec.

Nakon ove zabavne edukacije, možeš se uputiti u obližnju pizzeriju Oro-Goro koja već godinama drži kultni status, a možeš produžiti i do Termi Jezerčica ili Termi Tuhelj gdje se možeš okupati ili uživati u bogatoj wellness i spa ponudi.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.