Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Osjećaju li zaista psi krivnju?

Je li to stvarno krivnja što psi pokazuju?

Osjećaju li zaista psi krivnju?
Budi najbolja verzija sebe.

Ako se tu i tamo nađete na YouTube-u gledajući kojekakve filmiće krateći si tako vrijeme, onda ste prije ili kasnije sigurno naletili na one s "psima krivcima" (samo utipkajte guilty dog), odnosno preslatkim ljubimcima koji spuštenom glavicom i cviležom točno pokazuju da znaju da su napravili neku štetu. Najpoznatiji među njima je labrador Denver koji trenutno ima preko 22 milijuna pogleda.

A nama je ovo omiljeni klip:

Vlasnici ljubimaca jako često govore kako znaju čitati misli svojim bebicama. Osobe koje ne vole životinje neće se složiti s time, ali svatko tko ima psa zna da si vidjeli tu poznatu reakciju: spuštena glava, oči tugaljivo gledaju u vas... No, što znanstvenici kažu? Malo smo pročeprkali internetom kako bismo to saznali.

Ekspertica za pse Alexandra Horowitz provela je 2009. godine istraživanje o tome osjećaju li psi stvarno krivnju kada učine nešto što nisu smjeli. Ona je vlasnike pasa koji su sudjelovali u istraživanju zamolila da svojim ljubimcima zapovijede da ne pojedu ukusni pseći kolačić, te da tada napuste prostoriju u kojoj se nalazi pas. Znanstvenik bi nakon toga ili dao ili ne bi dao psu kolačić i zamolio vlasnika da se vrati. Znanstvenik bi tada vlasniku rekao je li pas pojeo kolačić ili nije (ponekad dajući pogrešne informacije).

Psi koji su (navodno) pojeli kolačić dobili su špotanciju od vlasnika. I svaki puta psi su pokazali znakove krivnje, čak i kada su bili nevini (odnosno nisu pojeli kolačić). Nijedan od pasa koji (navodno) nisu pojeli kolačić nisu pokazivali osjećaj krivnje, pa čak i ako su u stvari pojeli kolačić. Ovo je Alexandru Horowitz i njen tim dovelo do zaključka da psi ne osjećaju stvarnu krivnju, već tako reagiraju samo zato što ih kudi superiorniji član njihovog čopora (obitelji).

Je li to onda sve samo u našoj glavi?

Ne baš. Horowitz je istaknula i to da postoji razlika između osjećaja krivnje i razumijevanja zabranjenog ponašanja. Krivnja je veoma kompleksna emocija koja podrazumijeva razumijevanje moralnog kodeksa ponašanja. No, to ne znači da vaš pas ne razumije zabranjeno ponašanje.

Pas možda neće intrinzično razumijeti da je krivo uzeti igračku nekome. Vlasnik ga tom ponašanju uči koreći ga kada je napravio nešto loše. I djecu se, također,  mora naučiti istoj društvenoj vještini. Samo što djeca, kako kognitivno rastu, počinju razumijevati razloge iza zabranjenog ponašanja i uključuju ih u svoje moralni kodeks ponašanja. Psi samo znaju da je nešto dobro ili loše zbog vaše reakcije.

shimmer fallback

Što to zaista znači?

Najnovija istraživanja provedena na Sveučilištu Porto u Prtugalu pokazuju za psi osjećaju empatiju. Tamošnji znanstvenici uspjeli su izazvati zijevanje kod 12 od 29 pasa pokazujući im snimke njihovih vlasnika ili potpunih neznanaca kako zijevaju. Oni su zijevali pet puta češće kada je u pitanju bilo zijevanje njihovih vlasnika.

Dakle, nitko ne tvrdi da psi nemaju osjećaje, oni samo preispituju osjećaju li psi kompleksne emocije kao što je krivnja. Vaš pas definitivno zna što smije i ne smije raditi. Zato budite oprezni kada ga korite – oni moraju znati točno za koje ponašanje bivaju kažnjeni, jer bi inače mogli potpuno krivo shvatiti vašu ljutnju i povezati je s nečim potpuno drugim.

U stvari, najoptimalniji rok za pohvalu ili kaznu je u roku od manje od 2 sekunde nakon što se to dobro ili loše ponašanje dogodilo. Tako ćete biti sigurni da će pas zaista znati na što se njegova kazna odnosi. Ako vi poludite kada dođete doma i zateknete nered koji je on napravio možda satima prije, on će možda misliti da ga kudite zbog nečeg potpuno drugoga ili da nije nužno loše napraviti nered, već da je bilo kakav nered loš pa čak i onaj koji nije on napravio. U tom slučaju on će izgledati kao dežurni krivac čak i kada  je nešto napravila vaša mačka ili vaše dijete.


Što vi mislite, imaju li psi osjećaje? Podijelite s nama vaša razmišljanja o ovoj temi...


Foto: posterize / FreeDigitalPhotos.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.