Budi najbolja verzija sebe.

Olakšajte život uz pametnu kuću

Stanovanje budućnosti

Budi najbolja verzija sebe.

Spoj najnovije tehnologije i moderne arhitekture stvara nove dimenzije stanovanja – pametnu tj. inteligentnu kuću, koja olakšava dnevne obveze, a boravak u njoj čini jedinstvenim po ugođaju i komoditetu koji pruža.

Automobili su već duže vrijeme“pametni“, jer pružaju mogućnost centralnog zaključavanja i otključavanja, elektronskog spuštanja i podizanja stakala, koriste navigacijske sustave, opremljeni su alarmima itd. Moderna tehnologija omogućava funkcioniranje tj. upravljanje kućom na sličan tj. tehnološki još razrađeniji način.

Ovakvo stanovanje je svakako način stanovanja budućnosti, koji je već započelo, a svakom danom je sve prisutnije i na našem području. Inteligentni sustavi oduševljavaju svojim mogućnostima. Stvari, koje su još nedavno bile nezamislive, postaju stvarnost i stil života, koji je opće prihvaćen.

Budi najbolja verzija sebe.

Financijski faktor odredit će opseg inteligentnih funkcija, koje će vašu kuću učiniti pametnom. Vremenom će ovakva rješenja i tehnologije biti financijski sve povoljnija, a time i dostupnija sve većem broju korisnika. Pametna kuća preuzet će određene funkcije i kontrolu te vas rasteretiti, a kako to praktično izgleda, pokušajte
zamisliti...

Jutarnje buđenje započinje uz automatsko dizanje roleta i laganu glazbu prema vlastitom izboru. Aparat za kavu priprema topli jutarnji napitak. Grijanje je podešeno na unaprijed programiranu temperaturu tako da je posvuda ugodno i toplo. Jutarnje tuširanje obavljate uz glazbu i  specijalno reguliranu jačinu rasvjete. Na posao krećete apsolutno kontrolirajući grijanje, hlađenje, ventilaciju, rasvjetu, sigurnosni sustav te audio – vizualne uređaje, kompjutorskim sustavom, kojim ste povezani i na poslu. Telefonskim pozivom također ste u mogućnosti aktivirati ili zaustaviti određene funkcije.

Kućanski  poslovi u ovakvoj kući postaju užitak. Usisavanje će, uz primjenu odgovarajućeg aparata, preuzeti inteligentni sustav kuće, a vi ćete nadgledati uz obavljanje neke druge aktivnosti te zaustaviti postupak kada je sve usisano.

Briga oko djece je također smanjena. Kompjutorom na poslu ili nekom drugom mjestu ste povezani s kamerama u kući te kontrolirate npr.pravovremeni dolazak ili odlazak djece u školu. Ukoliko u kući imate bazen i malo dijete koje mu se previše približilo, glas će vas upozoriti na to i pravovremeno ćete reagirati na eventualno opasnu situaciju. Osim toga, ugodan muški ili ženski glas, obavještavat će vas o mnogim pojedinostima koje svakodnevno pratite ili podsjećati na obaveze koje ste dužni obaviti.

Budi najbolja verzija sebe.

Život u pametnoj kući predstavlja pravi užitak. Igra svjetlom, prirodnom ili umjetnom, potpuno je pod vašom kontrolom i prilagođena je osobnim željama i potrebama. Automatsko podizanje roleta ili povlačenje zastora daje vam mogućnost reguliranja ulaska dnevne svjetlosti u bilo koje doba dana iz bilo koje pozicije u kući ili izvan nje.

Slično se događa i s umjetnom rasvjetom čijom regulacijom možete stvarati različite efektne ugođaje u interijeru. Ovakva kuća pruža raznolike oblike zabave. Od kućnog kina koje će vas dočekati s vašim omiljenim filmom do glazbe dobrodošlice s mogućnošću odabira različite vrste i jačine glazbe u pojedinim prostorijama.

Kontrola potrošnje energije kao i mogućnost njene maksimalne uštede prednosti su koje pruža ovakva kuća. Energetski sistemi su najčešće nadopunjeni solarnim sustavima za proizvodnju električne i toplinske energije, te iskorištavaju besplatnu sunčevu energiju. Uz sve ove prednosti, kuća je opremljena najnovijim sigurnosnim sustavima te tako zadovoljava  jedan od najvažnijih faktora suvremenog stanovanja - sigurnost.

Kratki prikaz nekih od mogućnosti, koje pruža pametna kuća, sigurno je razbuktao vašu maštu i želju da jednog dana i vaša kuća bude „pametna“. Možda vam se sve to čini pomalo dalekim od vaše stvarnosti ili financijski nedokučivim, ali budite sigurni, pametne kuće vrlo će brzo postati naša stvarnost!

Monika Galović Dumendžić
www.interijerNET.hr

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.