Najbolji savjeti kako iskoristiti žumanjke

Kulinarski savjeti - kako iskoristiti žumanjke koji su vam ostali od pripreme drugih jela

Najbolji savjeti kako iskoristiti žumanjke

Često se dogodi da nam ostanu bjelanjci od pripreme drugih jela, ali ponekad se to dogodi i sa žumancima. Što s njima napraviti i kako iskoristiti žumanjke u ovakvim slučajevima?

Image



Žumanjak je nutritivno najvažniji i najbogatiji dio. Bogat je proteinima i mastima, a od minerala prevladavaju željezo i fosfor. 
Neki recepti za kolače i kreme često traže samo bjelanjke. Nakon njihova odvajanja, žumanjci često završe u odvodu, ili čekaju svoju priliku kako iskoristiti žumanjke.

Izbjegnite bacanje ovako vrijednog sastojka i pripremite se na vrijeme

Napravite domaću zdravu majonezu.
Od 120 g mekanog avokada ili maslinovog ulja
1 žumanjak
1 žlica jabučnog octa
1 žlica senfa
1 žlica cijeđenog soka limuna
1/4 čajne žličice soli


Napravite keto kavu za koju su vam potrebni:
1 šalica crne kave
1 žlica kokosovog ulja
1 žlica maslaca
3 žumanjka
1/2 čajne žličice cimeta
2 žlice slatkog vrhnja
stevija


Tu su i mesne okruglice sa žumanjcima koje možete napraviti ako ne znate kako iskoristiti žumanjke.
Pomiješajte 500 g mljevene puretine; 4 žumanjka; 60 g zobenih pahuljica, sitniji tip; sol, papar i sve zajedno popecite.