Najbolja temperatura za duboko zamrzavanje

Savjeti za duboko zamrzavanje i odgovarajuća temperatura za čuvanje hrane

Najbolja temperatura za duboko zamrzavanje

Duboko zamrzavanje hrane je anabiotički postupak konzerviranja, što znači da nije cilj zamrzavanja da se unište mikroorganizmi, već da se stvore uvjeti koji onemogućavaju njihovu aktivnost. Dakle, duboko zamrzavanje i tako niska temperatura sačuvat će namirnicu, a kada se namirnica odmrzne mikroorganizmi se opet aktiviraju.

Image



Naglo sniženje temperature tj. duboko zamrzavanje, izaziva tzv. temperaturni šok kod mikroorganizama i određen broj mikroorganizama ugine. 
Oni koji nisu uginuli, pri odmrzavanju više nemaju više sposobnost reprodukcije.

Zamrznuta namirnica je mikrobiološki stabilna. Najveće promjene u njoj se dešavaju u fazi prije samog  zamrzavanja i nakon odmrzavanja.

Zato je duboko zamrzavanje i niska temperatura najbolji način za duže čuvanje hrane.
Zamrznute namirnice se skladište u hladnjačama gdje duboko zamrzavanje ide obično na -20 stupnjeva Celzijusa, dok se meso s dosta masnoće čuva na -35 stupnjeva Celzijusa.