Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Doktori ili vatrogasci?

Što hrvatska djeca žele biti kada odrastu? Objavljeno je istraživanje koje to otkriva

Ako te je ikada zanimalo što domaći klinci žele ili ne žele raditi u životu te kako od najranije dobi razmišljaju o svojoj karijeri, sada postoji istraživanje koje nam je i to otkrilo. Naime, MiniPolis i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta proveli su istraživanje na 1000 domaćih školaraca i dobili zanimljive odgovore.

ben-white-qDY9ahp0Mto-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Pojam znanstvenih istraživanja obično povezujemo s laboratorijima i bijelim kutama, a ne toliko s društvenim znanostima no upravo nam one mogu otkriti mnogo toga o društvu u kojem živimo i u kakvom ćemo živjeti. Danas je tako u MiniPolisu u Centru Z na zapadu grada Zagreba predstavljena prva završena faza istraživanja na temu toga što hrvatska djeca žele raditi kada odrastu – a odgovori su i više nego zanimljivi. Kako je odabir zanimanja jedna od najbitnijih životnih odluka, istraživače je zanimalo kako i u kojoj dobi o njoj počinju razmišljati naša djeca.

shimmer fallback

Kroz suradnju i pokroviteljstvo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ZŠEM (Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta) i MiniPolis došli su do fascinantnih uvida u razmišljanja hrvatske djece o njihovoj vlastitoj budućnosti na tržištu rada. Istraživanje je provedeno na 998 učenika i učenica, od kojih je pola išlo u 3. ili 4. razrede osnovne škole, a pola u 7. ili 8. razrede osnovne škole. Ispitani su u jednakoj mjeri i dječaci i djevojčice, a u globalu se pokazalo kako djeca svoje interese za buduću karijeru utemeljuju i grupiraju u deset najpopularnijih zanimanja, dok su ostali sektori zapostavljeni. Valja napomenuti kako su ispitivana djeca isključivo s područja Grada Zagreba, a ne iz cijele Hrvatske.

Dječji snovi o karijeri

Prema istraživanju, a čije je rezultate predstavila Ivona Škreblin koja je u rukovoditeljica cijelog projekta, djeca osnovnoškolske dobi u najvećem postotku žele biti sportaši. Očekivano, ovdje većinu glasova odnose dječaci, dok su pak djevojčice više fokusirane na profesije koje uključuju umjetnost i rad s ljudima. Nakon sporta, najpopularniji dječji odabir zanimanja su liječnici (8% glasova), zatim programeri i arhitekti (oboje po 5% glasova), policajci i veterinari (oboje 4% glasova), a pri samom dnu popularnosti su u dječjim očima pozicije kuhara, menadžera, glumaca i odvjetnika (svako zanimanje 3%). Ono što je također zanimljivo je to da je za posao učitelja/profesora zainteresirano samo 2 posto ispitane djece.

Istraživanje je potvrdilo i da djeca u razrednoj nastavi češće imaju uzore među poznatim osobama od djece s predmetne nastave. Primjerice, 15 dječaka je kao svog idola navelo Ronalda, 10 dječaka Messija, a 8 Luku Modrića. Isto tako, potvrđeno je da mlađa djeca češće imaju uzore u fiktivnim likovima iz filmova i knjiga, dok su starija djeca većinom fokusirana na slavne ličnosti. Među djevojčicama je jako popularna pjevačica Ariana Grande kao i glumica Gal Gadot.

shimmer fallback

Inače, ovo istraživanje karijernih inspiracija među zagrebačkim osnovnoškolcima prva je faza MiniPolisovog i ZŠEM-ovog nacionalnog istraživanja, koje će u sljedećim mjesecima ispitati i karijerne aspiracije osnovnoškolaca na preostalom području Republike Hrvatske. Tada bismo trebali dobiti još jasniji uvid u to kakvu budućnost za sebe zamišljaju naši najmlađi. Poznavanje distribucije karijernih aspiracija djece i njihove usklađenosti s tržištem rada omogućava nam uvid u signale tržišta te nam daje priliku da djecu usmjerimo na zanimanja koja će najbolje konkurirati na tržištu rada.

Također, istraživanje je pokrilo i pitanje poduzetničkog duha kod naših klinaca te se ispostavilo kako im volje za pokretanjem vlastitog biznisa ne manjka, ali da trebaju pomoć pri konkretiziranju svojih poslovnih ideja. Tako se pokazalo da i mlađa i starija djeaca u jednakoj mjeri imaju poduzetnički duh i volju za vođenjem svog posla, no da se ne znaju usmjeriti k ostvarenju tog cilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Djeca - graditelji budućnosti

Zaključak istraživanja je taj da Hrvatska ima problem s tiem što se sjeca pretjerano fokusiraju na tek nekoliko najpoželjnijih zanimanja, dok ostala u njihovim očima ostaju nezamijećena. U usmjeravanju djece k najboljem i najprosperitetnijem odabiru buduće karijere trebali bi sudjelovati i roditelji i profesori obrazovnih ustanova koje djeca polaze, jer upravo oni imaju najbolji uvid u interese i mogućnosti same djece.

"Rezultati istraživanja sugeriraju da učitelje, a posebno razrednike starijih razreda, trebamo uključiti u profesionalnu orijentaciju djece kako bi, u što većem postotku, upoznali aspiracije svojih učenika. Učitelji i razrednici će s kvalitetnijim uvidom moći dati relevantnije informacije i snažnije potaknuti svoje učenike u ostvarivanju njihovih karijernih ciljeva", izjavila je Ines Gašo, vlasnica i direktorica MiniPolisa, prvog hrvatskog grada za djecu.

shimmer fallback

Isto tako, Ivona Škreblin, znanstvena voditeljica istraživanja, složila se kako je djecu potrebno od najmlađe dobi izlagati različitim zanimanjima i upoznavati ih s funkcioniranjem tržišta rada. "U većoj mjeri trebamo povezivati odgojno-obrazovne institucije s ljudima iz svijeta rada te različite razine obrazovanja međusobno, i to naročito u područjima koja djeci nisu top odabir, ali imaju visok indeks rasta i lijepu perspektivu", objasnila je.

Možemo dakle zaključiti kako naša djeca trebaju proširiti svoje horizonte kada je riječ o budućem zanimanju, a pri tome im može pomoći i aktualni Festival karijera u MiniPolisu, a koji se održava do 27. ožujka i nudi niz radionica i sadržaja za djecu kroz koje ona mogu upoznati i približiti si razna zanimanja i tipove rada. Tko zna, možda nekom djetetu baš igranje nekog zanimanja pomogne da shvati čime se želi baviti i što je njegov poziv. Ne smijemo zaboraviti da su djeca naša budućnost, a njihovo poimanje karijera, rada i zanimanja dugoročno će se odraziti na sve nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Image
Za neke stvarno nismo znale!

Čija su slika i prilika? Osobine koje djeca nasljeđuju od tate

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.