Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Kako čuvati svježi kvasac

Posljednjih dana, suočavajući se sa situacijom u zemlji uzrokovanom korona virusom, sve više ljudi kupuje kvasac i peče vlastiti kruh, ali ne znaju svi kako čuvati svježi kvasac

Kako čuvati svježi kvasac
Budi najbolja verzija sebe.

Da bismo došli do toga kako čuvati svježi kvasac moramo znati nešto i o porijeklu kvasca. Egipćani su postupak fermentiranja smatrali mudrošću i milošću boga Ozirisa, a pravi je princip fermentacije ostao misterij sve do 17. stoljeća, kada je Leeuwenhoek izumom mikroskopa utvrdio postojanje stanica kvasca.

shimmer fallbackKvasac je sitna jednostanična gljivica koja pripada grupi mikroorganizama. Svježi kvasac je podložan kvarenju te se mora čuvati na hladnom. Ovaj soj kvasca je vrlo aktivan i sposoban za fermentaciju, proces koji uzrokuje dizanje krušnog tijesta. 

Oni koji su se pripremili na najgore scenarije u trenu su počistili brašno i kvasac s dućanskih polica pa mnogi i nisu u mogućnosti ispeći vlastiti kruh. No, ako je kvasac prepreka da biste ispekli kruh, znajte da ga možete i sami napraviti.

Znamo da svježi i suhi kvasac možemo kupiti u trgovinama prehrambenih proizvoda, a znamo li kako čuvati svježi kvasac
Kvasac treba čuvati na temperaturi od 2-8°C, dok se suhi kvasac čuva se na suhom i tamnom mjestu.

Dehidrirani kvasac je dužeg roka trajanja, a svježi kvasac ima kraći rok, te ga treba čuvati u hladnjaku.  Svježi kvasac se može zamrznuti, do 3 mjeseca, a tijesto s kvascem možete čuvati u hladnjaku najviše 2 dana.

Dakle, ponovimo da svježi kvasac ima kratak rok trajanja pa je važno da zapamtite kako čuvati svježi kvasac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.