Istraživanje pokazalo: Mačke se povezuju sa svojim vlasnicima kao i bebe s roditeljima

Mačke su pomalo čudne kada je u pitanju pokazivanje ljubavi, ali uistinu vole svoje vlasnike

O mačkama si vjerojatno čula puno toga - da su 'rezervirane', samostalne, ponekad čak i malo zle. Čak i ako imaš mačku kao kućnog ljubimca, sigurno se ponekad zapitaš 'Voli li mene moja mačka'?

Istina, mačke većinom ne iskazuju svoju ljubav, ali imamo dobre vijesti za tebe. Nedavno je istraživanje pokazalo da je povezanost između mačke i njezinog vlasnika puno jača nego što smo mogli zamisliti. 

Istraživanje iz 2019. otkrilo je da se domaće mačke sa svojim vlasnicima povezuju baš kao i novorođena djeca sa svojim roditeljima.

Neka od prijašnjih istraživanja pokazala su da novorođenčad koja se opušta kada je ponovno sa skrbnicima nakon kratkog odsustva u novom okruženju ima tendenciju biti čvrsto vezana za svoje skrbnike. U međuvremenu, nesigurna dojenčad može biti pretjerano nametljiva ili anksiozna

Budući da su slična istraživanja provedena i sa psima i njihovim vlasnicima, a pokazala su prisne veze, znanstvenici su odlučili pokrenuti isto istraživanje s mačkama.

(Foto: Pexels)


Tijekom ispitivanja, mačka je provela dvije minute u nepoznatoj sobi sa svojim vlasnikom, a zatim dvije minute sama. Nakon toga, mačka i njezin vlasnik ponovno su se susreli. Ponašanje mačaka kada su vidjele svoje vlasnike nakon kratkog odvajanja razvrstano je u stilove povezanosti.

Baš poput pasa, i mačke pokazuju društvenu fleksibilnost u pogledu svoje vezanosti s ljudima. Većina mačaka je vezana za svoje vlasnike i koristi ih kao izvor sigurnosti u novom okruženju.

Kod ljudi, istraživanje je pokazalo da je 65 posto beba privrženo svojim skrbnicima. Sigurno je da je i ovo novo istraživanje klasificiralo oko 65 posto mačaka koje su povezane sa svojim ljudima.


(Foto: Pexels)


Stoga, idući put kad ti tvoja mačka sruši stvari sa stola ili te ignorira kada ju želiš pomaziti, zapamti da, duboko u sebi, tvoj te mali krzneni ljubimac obožava. Mačke su samo malo čudne kada je u pitanju pokazivanje ljubavi. 

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.