Zdravi, čokoladni i sočni: Brownie s tikvicama

S ovim ekstra čokoladnim i sočnim browniesima nitko neće ni primijetiti da se radi o zdravom kolaču čiji glavni sastojak čine - tikvice

Zdravi, čokoladni i sočni: Brownie s tikvicama
Foto: Olena Osipov
Počela je sezona tikvica, a to znači da je službeno počelo i pripremanje ovog omiljenog ljetnog povrća na 101 način. Svestrane tikvice obožavamo pohati, puniti, od njih raditi juhe i umake, dodavati ih u salate, rižota i tjestenine, ali i lukavo ih ubaciti u deserte jer su blagog okusa, a zbog visokog udjela vode čine muffine, kolače i browniese ekstra sočne. Mi smo se danas odlučile za super čokoladni brownie s tikvicama za koji nitko neće pogoditi (a posebno ne mali izbirljivci) da u sebi ima ovo zdravo zeleno povrće.

Sastojci

250 grama ribanih tikvica
1 veliko jaje
110 grama kokosovog ulja
160 grama meda
1 žličica ekstrakta vanilije
45 grama kakaa u prahu
0.5 žličice praška za pecivo
120 grama punozrnatog brašna

Priprema

01.

Tikvice operi i naribaj pa ih stavi u cjedilo dok pripremiš ostale sastojke.

02.

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i obloži kalup za pečenje (promjera oko 20 x 20 cm) papirom za pečenje.

03.

U velikoj zdjeli dodaj jaje, ulje, med (ili neki drugi zaslađivač po želji: javorov ili agavin sirup) i ekstrakt vanilije pa dobro promiješaj pjenjačom.

04.

Dodaj kakao u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli te dobro pomiješaj.

05.

Tikvice nježno ocijedi i utapkaj papirnatim ručnikom ili čistom kuhinjskom krpom pa ih dodaj u zdjelu s ostalim sastojcima i pomiješaj.

06.

Na kraju dodaj i brašno te nježno promiješaj. Premjesti smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnaj sa špatulom.

07.

Peci 25-30 minuta, ali nemoj prepeći. Čačkalica mora izaći donekle čista (ne u potpunosti), a sredina kalupa mora biti malo 'želatinasta'. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi barem sat vremena prije nego počneš rezati kocke.

Savjet

Ovo je jedan od onih kolača koji je bolji idući dan: odnosno browniesi će biti pjenastiji ako ih ostaviš na sobnoj temperaturi (prekrivene kuhinjskih ručnikom) preko noći i tek sljedeći dan poslužiš.

A.Š.
9.7.2021.