Zasladite nadolazeće blagdane tortom!

Recepti tradicionalnih hrvatskih torti

Zasladite nadolazeće blagdane tortom!

Torta je kruna svakog slavlja, pa tako i novogodišnjeg. Dočekali Novu godinu s obitelji ili s prijateljima, počastite se ovom kremastom i ukusnom slasticom, najomiljenijom od svih vrsta finih kolača. Ako imate dvojbi koju blagdansku tortu ispeći, možda vam naši recepti pomognu da riješite te slatke brige.


Starinska bračka torta

Sastojci
12 jaja
50 dag šećera
1 naranča
50 dag neoguljenih mljevenih badema
2 čašice ruma ili maraskina

Za ocaklinu
3 žlice mlijeka
2 žlice šećera u prahu
1 žumanjak
2 rebra čokolade
ulje

Priprema
Istucite žumanjke sa šećerom, dodajte sok i naribanu koru naranče, rum, bademe i snijeg od bjelanjaka. Ispecite na umjerenoj temperaturi (3/4 sata). Tortu ne prorezujte. Za ocaklinu pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i omekšanu čokoladu, pa miješajte na laganoj vatri da prokuha. Maknite s vatre i dalje miješajte, pa u glatku masu dodajte ulje. Prelijte tortu i ukrasite je bademima i narančinom korom.


Torta od rogača i naranče

Sastojci
10 jaja
15 dag šećera
prašak za pecivo
10 dag mljevenog rogača
15 dag maslaca
20 dag čokolade za kuhanje
pekmez od marelica
narančin sok  (pola naranče)

Za glazuru
5 dag šećera u prahu
10 dag margarina
15 dag čokolade za kuhanje
2 dl mlijeka

Priprema
Maslac i čokoladu rastopite na pari neprestano miješajući. Dodajte šećer, promiješajte i ohladite. Dodajte žumanjke, narančin sok, rogač i na kraju snijeg od bjelanjaka. U namašćenom kalupu pecite na 175°C. Ohladite, prerežite napola i premažite pekmezom od marelice. Na kraju glazirajte.


Imotska torta

Sastojci

Za tijesto
250 g brašna
100 g maslaca
2 žlice šećera
3 žumanjka
2 dcl prošeka
malo praška na pecivo

Za nadjev
0,7 kg mljevenih badema
300 grama šećera
8 jaja
naribana korica limuna i naranče
sok naranče i limuna
2 − 3 žlice maraskina
1 žlica ruma
½ žličice cimeta
malo naribanoga muškatnog oraščića

Priprema
U prosijano brašno dodajte šećer i prašak za pecivo. Prstima napravite rupu u brašnu i u nju ubacite tri žumanjka i maslac (maslac u potpunosti rastopite). Zamijesite mekano tijesto postepeno dodajući prošek. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Stavite bademe u ugrijanu pećnicu da se tostiraju i dobiju finu aromu. Pazite da vam ne zagore i potom ih strojno ili ručno sameljite. Pomiješajte sve suhe sastojke te ih lagano povežite s mokrim sastojcima. Bitno je da probate smjesu i korigirate začine. Tijesto je potrebno što tanje razvući i njime obložiti kružni kalup promjera 24 cm koji ste prethodno fino zamastili maslacem. Kada posložite tijesto i odrežete višak, možete ubaciti nadjev i zagladiti ga. Višak tijesta tanko razvaljajte. Koristeći se nožem, izrežite trake širine do 2 cm. Trake tijesta posložite po nadjevu tako da dobijete rešetkastu formu. Na mjestima gdje se tijesta križaju upiknite po jedan cijeli badem. Torta se peče na visokoj temperaturi od 180 °C prvih 15 minuta, a ostatak vremena, od 45 do 60 minuta, torta se zapravo suši na niskim temperaturama (110 °C). Pazite da se torta ne presuši, treba ostati vlažna i sočna.


Torta od pinjola

Sastojci

Za tijesto
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
120 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 žlice hladnog mlijeka (ili vode)

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Dok se tijesto hladi, napravite kremu.

Za kremu
1 l mlijeka
8 žumanjaka
250 g šećera
80 g gustina
2 žličice ekstrakta vanilije (ili 1 mahuna)
korica 1 limuna
2 žlice limunovog soka
žlica putra
100 g pinjola
2 žlice šećera u prahu

Priprema
Zakuhajte mlijeko s naribanom limunovom koricom. Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta, dodajte vaniliju, gustin i malo toplog mlijeka (oko 2 dl) pa sve sipajte u posudu s vrućim mlijekom i kuhajte kremu, uz stalno miješanje, 10-tak minuta odnosno dok se dovoljno zgusne. U mlaku kremu umiješajte maslac sa sobne temperature. Ohladite kremu. Pećnicu uključite na 180 °C. Malo tijesta ostavite sa strane, a ostatak razvaljajte između dvije folije pa prebacite u kalup za pečenje i izbockaje tijesto vilicom. Po tijestu rasporedite ohlađenu kremu, tijesto koje ste ostavili sa strane sada formirajte uz rub kalupa, kao obruč, a po kremi rasporedite pinjole i sve obilno pospite šećerom u prahu. Pecite oko 40 minuta.

Foto: © lucky elephant - fotolia