Ovo jednostavno i ukusno jelo može biti samostalan obrok ili pak prilog uz neko meso.
Budi najbolja
verzija sebe.
Budi najbolja
verzija sebe.

Iako smo navikli na 'običnu' palentu, ova zapečena je prava poslastica koja može biti i jelo sam za sebe. Jednostavna priprema dodatni je plus zapečene palente sa sirom..
Budi najbolja
verzija sebe.
Sastojci
35 dkg kukuruzne krupice
4 dkg ulja
8 dkg ementalera
3 dkg maslaca
Priprema
01.
Vodu zakipimo, posolimo i ulijemo ulje i ukuhamo kukuruznu krupicu
02.
Uz brzo miješanje kuhamo, dok se palenta ne zgusne, zatim je poravnamo, pokrijemo i nad slabijom vatrom kuhamo do 40 minuta
03.
Kuhanu palentu istresemo na dasku, nožem razrežemo na ploške te ih jednu pored druge stavimo u namazanu tepsiju
04.
Pospemo sirom, pokapamo maslacem, preko toga ponovno stavimo plošku palente i to ponavljamo dok sve ne potrošimo
05.
Pečemo 15 minuta na temperaturi od 180 Celzijevih
Savjet
Bolja je krupica iz površinskog dijela kukuruznog zrnja, svjetlija je i bolje nabubri
IzdavačKuharica sestre Vendeline, Marija Ilc, sestra Vendelina
NakladnikV.B.Z. Zagreb
Budi najbolja
verzija sebe.