Zabavni recepti za maškare

Neka vam fašnički dani budu ispunjeni slatkim okusima i mirisima.

Zabavni recepti za maškare

Stiglo nam je najluđe i najveselije doba u godini – maškare. Osim osmišljavanja ludih i originalnih kostima, karnevalski su dani poznati i po finom jelu i piću. Donosimo vam nekoliko različitih recepata za krafne ali i druge zanimljive i prikladne recepte koji će svojim okusom zadovoljiti vaše nepce dok će njihov razigrani izgled razveseliti najmlađe. 

Neka vam fašnički dani budu ispunjeni slatkim okusima i mirisima. 

Superjednostavne krafne

Sastojci za 18 krafni 

2 žlice bijelog octa  3/8 šalice mlijeka  2 žlice polutvrde masti  1/2 šalice bijelog šećera  1 jaje  1/2 žličice ekstrakta vanilije  2 šalice prosijanog sve namjenskog brašna 1/2 žličice sode bikarbone  1/4 žličice soli  ulje za  prženje  1/2 šalice šećera u prahu

Priprema

1. Umiješajte ocat u mlijeko i ostavite da stoji nekoliko minuta.
2. U srednje velikoj zdjeli izmiješajte mast i šećer u kremastu smjesu te dodajte dobro izmiksanim jajima s vanilijom i sve dobro promiješajte dok se masa ne sjedini.  U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte mlijeko s octom. Razvaljajte tijesto do debljine 8,5 mm i rezačem oblikujte krafne. Ostavite tako oblikovano tijesto da odstoji oko 10 minuta. 
3. U velikoj tavi dobro zagrijte ulje dok ne postane dovoljno vruće za prženje. Pržite krafne s obje strane dok ne poprime zlatnu boju. Ocijedite ih na papirnatom ručniku, posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite.

Image





Kremaste krafne 

Sastojci za 18 krafni

2 pakiranja suhog kvasca  1/4 šalice tople vode  1 i 1/2 šalice mlakog mlijeka  1/2 šalice bijelog šećera  1 žličica soli  2 jaja  1/3 šalice polutvrde masti   5 šalice svenamjenskog brašna biljno ulje za prženje  1/3 šalice maslaca  2 šalice šećera u prahu 1 i 1/2 žličice vanilije  4 žlice vruće vode ili koliko je potrebno

Priprema

1. Stavite kvasac u toplu vodu i ostavite da odstoji 5 minuta ili dok ne postane pjenušav.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte kvasac, mlijeko, šećer, sol, jaja, mast i 2 šalice brašna. Miksajte nekoliko minuta na laganoj brzini ili miješajte kuhačom. Dodajte preostalo brašno i mijesite oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane glatka i elastična. Stavite tijesto u nauljenu zdjelu i pokrijte. Ostavite na toplom mjestu da se digne.
3. Kad se tijesto digne, nježno ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini. S rezačem izrežite krafne i ponovno ostavite da se tijesto diže. Dok se dižu, krafne možete pokriti toplom krpom.
4. U tavi rastopite maslac na vatri srednje jačine. Umiješajte šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka. Maknite s vatre i umiješajte 1 žlicu tople vode tako da smjesa postane rijetka ali ne previše vodenasta. Ostavite sa strane.
5. Dobro zagrijte ulje za prženje u dubokoj tavi. Kad bude dovoljno vruće, lopaticom stavljajte krafne na pečenje. Ispecite ih s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Kad su pečene, izvadite krafne iz ulja i stavite ih na rešetku kako bi se ulje ocijedilo.
6. Namačite krafne u glazuru dok su još vruće i stavite ih na rešetku da se ostatak ocijedi. Poslužite tople. 

Image




Trostruke krafne s kavom

Sastojci 

Za krafne:
1 i 1/2 šalice brašna  1/2 šalice šećera  1/4 šalice plus 2 žlice kakaa u prahu  3/4 žličice praška za pecivo  3/4 žličice sode bikarbone  3/4 žličice soli  1/2 šalice mlijeka  2 žlice mljevene kava  1 jaje  3/4 žličice ekstrakta vanilije  2 žlice biljnog ulja 

Za glazuru:
1 žlica mlijeka  2 žlice mljevene kave 1/2 žličice ekstrakta vanilije  3/4 šalice šećera u prahu   
Za glazuru od kave: 
2 žlice omekšalog maslaca  1 šalica šećera u prahu  2 žlice mljevene kave čokoladne mrvice za ukrašavanje

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 160°C i pripremite kalup za krafne.
2.  U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte mlijeko, kavu, jaja, vaniliju i ulje. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Smjesom punite kalup za krafne.
3. Pecite 9-10 minuta, ostavite da se malo ohlade i zatim ih izvadite iz kalupa.
4. Dok se krafne hlade, napravite glazuru. U maloj tavi pomiješajte mlijeko, kavu, vaniliju i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Maknite s vatre. Pažljivo umačite krafne u glazuru. Ostavite ih na rešetku da se malo ocijede i osuše, nekoliko minuta. Potom ponovno zagrijte glazuru i umačite krafne s druge strane.
5. Napravite glazuru od kave. Pomoću ručnog miksera na niskoj brzini miješajte maslac, šećer u prahu i mljevenu kavu dok se ne pretvori u gustu i kremastu smjesu. Ostavite da glazura malo odstoji te umačite krafne i pospite mrvicama. Poslužite uz šalicu kave.

Image




Crna magična torta 

Sastojci 

1 i 3/4 šalice svenamjenskog brašna  2 šalice bijelog šećera  3/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu  2 žličice sode bikarbone  1 žličica praška za pecivo  1 žličica soli  2 jaja  1 šalica jake mljevene kave   1 čaša mlaćenice 1/2 šalice biljnog ulja  1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 175° C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer kakao, prašak za pecivo i sol.
3. Dodajte jaja, kavu, mlaćenicu, ulje i vaniliju. Miksajte 2 minute na srednjoj brzini dok smjesa ne postane dovoljno rijetka. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup.
4. Pecite na temperaturi od 175°C 30 do 40 minuta. Izvadite iz pećnice, pričekajte 10 minuta a potom izvadite iz kalupa i ostavite da se biskvit ohladi. Prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji. 

Image




Čokoladne očne jabučice

Sastojci

340 g sjeckane bijele čokolade 24 komada uštipaka 24 M&M bombona crvene boje  200 g sjeckane tamne čokolade

Priprema

1. Otopite bijelu čokoladu, na vatri ili u mikrovalnoj. Povremeno promiješajte dok smjesa ne postane glatka.
2. Namačite uštipke u otopljenu čokoladu. Ostavite negdje sa strane da se glazura ocijedi i osuši. Odmah u sredinu svakog uštipka pritisnite po jedan M&M bombon. Stavite u hladnjak na 15 minuta da se glazura stvrdne.
3. Potom otopite tamnu čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
4. Namačite uštipke u glazuru od tamne čokolade ali tako da u sredini ostane vidljiva i bijela glazura. Ponovno vratite u hladnjak da se i tamna glazura stvrdne. Kad su gotovi, uštipci bi trebali ličiti na ljudsko oko. 

Image




Zalogajčići od pauka

Sastojci 

1 pakiranje  čokoladnih keksa (pakiranje od 340 g) pola šalice maslaca od kikirikija 1 pakiranje slanih štapića

Priprema 

1. U pleh stavite papir za pečenje i ostavite sa strane.
2. Smrvite kekse i pomiješajte ih s maslacem od kikirikija. Miješajte tako dugo dok ne dobijete glatku smjesu. 
3. Od smjese oblikujte kuglice, strgajte štapiće i ukrasite njima kuglica tako da izgledaju poput pauka.
4. Oblikovane kolačiće stavite u zamrzivač da se stvrdnu. Kolačiće možete ukrasiti čokoladnom glazurom. 

Image




Mini šećerni muffini 

Sastojci 

1/3 šalice (5 žlica) maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi  1/2 šalice  šećera 1 veliko jaje  1 žličica ekstrakta vanilije  1/2 šalice mlijeka 1 i 1/2 šalice bijelog cjelovitog pšeničnog brašna 1 i 1/2 žličice praška za pecivo  1/2 žličice cimeta  1/2 žličice soli  3 žlice maslaca 3/4 šalice šećera u prahu 

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 200°C i namastite kalup za mini muffine.
2. U velikoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom. Umiješajte jaja, ekstrakt vanilije i mlijeko. Nježno dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol (bez miksanja).
3. Žlicom stavljajte tijesto u kalup za muffine. 
4. Pecite oko 11-12 minuta, muffini su pečeni kad rubovi poprime smeđu boju. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade 5 minuta. 
5. Dok se muffini hlade, pripremite preljev. Rastopite maslac, a u posebnoj zdjelici pripremite šećer u prahu. Namačite muffine u otopljeni maslac i potom ih uvaljajte u šećer. Ostavite da se ohlade i poslužite. 

Image

(M.Glavina)

Izvor: 
allrecipes.com
www.crazyforcrust.com
www.delish.com
www.foodnetwork.com 
sallysbakingaddiction.com