Za prste polizati: Kremasta tjestenina s umakom od bundeve

Kremaste teksture, uz slasni okus bundeve i kadulje, ovo jelo idealno je za ručak ili večeru

Za prste polizati: Kremasta tjestenina s umakom od bundeve
Foto: Profimedia.hr
Jesen nam donosi obilje slasnih plodova, a među njima je kraljica jeseni - bundeva. Osim kao dekoracija u interijeru i eksterijeru, bundeva se može iskoristiti i u kulinarstvu i to na bezbroj načina. Od nje se mogu napraviti fine juhe, može se jesti kao prilog umjesto krumpira, a jako je ukusna i u kombinaciji s tjesteninom. Danas ti donosimo jedan takav fini recept za kremastu tjesteninu s bundevom koji je idealan za ove jesenske dane, lako ga je napraviti, a prikladan je i za vegetarijance. Ovo je jelo idealno za brzinski ručak ili laganu večeru, gotovo je za manje od 30 minuta i sigurno će postati tvoj novi jesenski favorit!

Sastojci

220 grama integralne tjestenine
60 mililitara maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
200 grama pirea od bundeve
2 žlice mlijeka
1 žlica vinskog octa
170 mililitara povrtnog temeljca
1 prstohvat soli
1 prstohvat papra
4 lista svježe kadulje
100 grama ribanog parmezana
100 grama špinata
50 grama sjeckanih oraha

Priprema

01.

Tjesteninu skuhaj prema uputama i ostavi sa strane.

02.

Na srednje jakoj vatri u loncu kratko popeci češnjak na maslinovom ulju pa dodaj pire od bundeve, mlijeko, ocat, povrtni temeljac, sol i papar. Promiješaj i ostavi da se kuha oko 5 minuta.

03.

Zatim u smjesu umiješaj listove kadulje (svježe ili sušene) i ribani parmezan. Ostavi da se još kratko kuha na laganoj vatri, oko 2-3 minute.

04.

Makni lonac s vatre pa dodaj špinat, promiješaj i na kraju dodaj i kuhanu tjesteninu.

05.

Ukrasi sjeckanim orasima i ribanim parmezaznom (po želji) te kaduljom. Uživaj!

Savjet

Pire od bundeve možeš sama napraviti na način da prepoloviš bundevu, očistiš je od koštica i staviš peći otprilike 30 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne omekša. Potom je ohladi i oguli te pretvori u pire pomoću vilice ili gnječilice. Domaći pire možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana i koristiti ga za brojne recepte - slatke i slane, ali i za napitke kao što je 'pumpkin spice latte'

M.G.
6.10.2022.