Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti koji griju dušu

Tople bogate juhe ili pak sočni browniesi? Imamo sjajne recepte za hranu koja jamči užitak

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti  koji griju dušu

„Comfort food“ iliti hrana za ugodu su ona jela koja nam bude osjećaj sigurnosti, nostalgije i uz koja smo sentimentalno vezani. To su obično pomalo nezdrava, ali iznimno ukusna tradicionalna jela nekog podneblja u kojima smo uživali u djetinjstvu, a sada im se u odrasloj dobi uvijek rado vraćamo. S obzirom na tu definiciju, „comfort food“ bismo mogli opisati i kao bakinu kuhinju, tj. kuhinju uz koju automatski asociramo samo lijepa i ugodna sjećanja.

Image

Hrana koja će vas uspavati ili razbuditi

Prvi puta je termin „comfort food“ skovan 1966. i to u psihološkoj studiji koja je objašnjavala potrebu odraslih osoba da u trenucima stresa posegnu za kaloričnom, ukusnom hranom iz djetinjstva koja im vraća osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Kako određene namirnice i sastojci u hrani našem mozgu i tijelul šalju impulse da smo sretni, luči se hormon serotonin, pa moramo biti oprezni s konzumiranjem ovakve hrane, jer ona lako može prerasti u ovisnost. Ipak, tijekom zimskih mjeseci,  a osobito ove turbulentne godine, dopušteno nam je uživanje u malo više masne i zasitne hrane u odnosu na ostatak godine.

Baš zato smo ti pripremile 5 recepata koji će zagrijati i tvoju dušu i tijelo, a zasigurno ćeš u njima i iznimno uživati. Svi ovi recepti spadaju u istinsku kategoriju „comfort fooda“.

Zapečeni makaroni sa sirom

Priprema:

Skuhaj makarone, kad su skuhani operi ih mlakom vodom da se ne zalijepe dok spremaš sos. Na rastopljenom maslacu dodaj brašno i proprži dok zamiriše par minuta, onda dodaj mlijeko i vrhnje, kuhaj kratko sa stalnim mješanjem da se malo ukuha, isto par minuta. Zatim dodaj naribani sir, mješaj dok se ne rastopi i zgusne, dodaj sol i papar, pa stavi unutra makarone, izmiješaj i posluži toplo.

Sastojci:

  • 500 gr makarona
  • 4 žlice maslaca
  • 4 žlice brašna
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2,5 dcl vrhnje za kuhanje
  • 2-3 čaše naribanog sira
  • sol,papar

Pileća juha s rezancima

Priprema:

U posudi za kuhanje otopi maslac i dodaj nasjeckane i očišćene mrkve celer, luk i usitnjeni češnjak. Sve prodinstaj uz povremeno miješanje. U međuvremenu u 1 litru temeljca stavi pileća prsa i kuhaj oko 20 minuta, a ostatak temeljca uspi u dinstano povrće i dodaj lovor i majčinu dušicu, smanji vatru i kuhaj sve poklopljeno 20 min. Nakon 20 min, piletinu izvadi iz temeljca i prebaci na dasku za rezanje, a temeljac od kuhanja piletine dodaj u povrće i nastavi sve kuhati na lagano.

Piletinu natrgaj na manje komade uz pomoć dvije vilice , pa je dodaj u juhu skupa sa tjesteninom. Onda sve posoli i popapri i nastavi kuhati dok se tjestenina ne skuha 3-4 min. Gotovu juhu skini sa vatre i izvadi lovorove listove, razlij u zdjelice ili tanjure i pospi sa sjeckanim persinom .

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 režnja češsnjaka
  • 3 rebra celera
  • 3 već mrkve
  • 2 lista lovora
  • 1/2 žličice majčine dušice (suhe)
  • 500 g pilećih prsiju
  • 2 l pilećeg temeljca
  • sol i papar
  • 200 g sviježe tjestenine sa jajima

Čokoladni brownies

Sastojci: 

Biskvit: Priprema:

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Pleh namaži maslacem i pobrašni. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosij. Pjenasto izmiksaj jaja i sećer, polako dodajte ulje, pa naizmjenično mlijeko , te mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo. Po želji pobacaj malo nasjeckane cokolade. Peci oko 25 minuta.Dok se Browniesi peku prokuhaj mlijeko sa šećerom. Vruć kolač dva - tri puta preliti sa vrućim mlijekom i šećerom.

  • 2 jaja
  • 9 žlica sećera
  • 9 žlica ulja
  • 9 žlica mlijeka
  • 9 žlica glatkog brasna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • nasjeckana cokolada ( 60 % kakaa )

Preljev:

  • 1/2 l mlijeka
  • 5 žlica sećera ili 5 vanili sećera

Belgijski vafli

Priprema:

U većoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i puding prah. Otopiti maslac i kad se prohladio pomiješati ga sa umucćnim jajima.  Tu smjesu lagano sipati u smjesu od brašna i miješati dok ne dobijemo finu glatku masu. Sve prekriti i ostaviti par sati da odstoji. Smjesu peći u aparatu za vafle. Poslužiti vafle posute sa šećerom u prahu, marmeladom, eurokremom ili bez ičega.

Sastojci:

  • 500 gr brašna + prstohvat soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 400 gr maslaca
  • 250 gr šećera
  • 2 žličice vanilin šećera
  • 1/2  vrećice praška za puding od vanilije
  • 6 jaja

Hrskava pohana piletina

Priprema:

Odvoji batak od karabatka. Prsa nareži na tanje odreske (ovisno o veličini na 4-6 manjih odrezaka). Prelij sa malo ulja, začini, promiješaj i ostavi da malo odstoji. Nasjeckati sitno kikiriki i pomiješati ga sa prezlom. Umutiti jaja. Komade piletine uvaljaj u jaja pa u prezlu s kikirikijem i onda prži na vrućem ulju do zlatno žute boje. Tako prženu piletinu slaži na pleh i zapeci u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Sastojci:

  • 2 komada pilećih bataka
  • 1 komad pilećih prsa
  • 3 jaja
  • 100 gr slanog prženog kikirikija
  • 100 gr prezli (krušnih mrvica)
  • 2 dl ulja za prženje
  • malo soli, papra i vegete