Vaši najbolji recepti s Rio Mare tunom

Izdvajamo vaše najbolje recepte s Rio Mare tunom

Vaši najbolji recepti s Rio Mare tunom

Od 1.6. do 30.6. imali ste priliku osvojiti 3 Rio Mare poklon paketa. Trebali ste podijeliti vaš recept, a jedan od sastojaka morao je biti bilo koja Rio Mare konzervirana tuna.

Izdvajamo 3 recepta koja su osvojila nagradu na temelju glasova čitateljica. To su:

tijanagm za recept "Fritaja s tunjevinom i rajčicom?"

Image


Sastojci (Broj osoba: 4)

160 g tunjevine Rio Mare
maslinovo ulje
malo krušnih mrvica
2 svježe rajčice
4 jaja
tvdi sir za ribanje
meki sir
sirni namaz
sol
papar

Postupak pripreme

Vatrostalnu zdjelu namazati maslinovim uljem i posipati krušnim mrvicama. Svježe rajčice oguliti i narezati na komadiće te posložiti po dnu vatrostalne zdjele. Tunu ocijediti te komade rasporediti po komadima rajčice.
U zdjeli mutiti 4 jaja, dodati sol i papar, malo naribanog tvrdog sira i komadiće nekog mekog topljenog sira (mozzarella, sir u trokutićima, listićima ili sirni namaz). Sve zajedno povezati te preliti preko rajčica i tunjevine. Pećnicu zagrijati na 200°C te peći oko pola sata.


tenebra za recept "Rio mare mu sendvič"

Image

Sastojci (Broj osoba: 1)

2 kriške integralnog kruha
1 goveđi odrezak
1 konzerva tunnjevine Rio Mare u maslinovom ulju 160 g
majoneza
kapari
1 tvrdo kuhano jaje
zelena salata
6 kuglica mini mozzarelle
maslinovo ulje, sol papar

Za ukrašavanje:
1 rajčica
1 tvrdo kuhano jaje
2 crne masline
vlasac, peršin


Postupak pripreme

Goveđi odrezak istući, posoliti, popapriti i ispeći na maslinovom ulju.
Salatu očistiti i osušiti.
Tunu usitniti štapnim mikserom i dodati majonezu.
Na kruh složiti salatu, namazati polovicom namaza od tunjevine, dodati kapare, odrezak, dodati drugi sloj namaza te prekriti ploškama tvrdo kuhanog jaja i mozzarelle.
 Poklopiti drugom kriškom kruha i prema želji ukrasiti kravicama.


ruzam za recept "Tunjevina s rajčicom"


Sastojci (Broj osoba: 4)

160 g tunjevine Rio Mare
5 kriški suhoga kruha
5 zrelih rajčica
1 češanj češnjaka
1 luk
bosiljak
malo đumbira
malo maslinovog ulja
sol
papar

Postupak pripreme

Kruh narezati na kockice. Narezati luk i protisnuti češnjak te ih popržiti na tavi na maslinovom ulju. Dodati kruh i pustiti da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi proželi, dodati oguljene rajčice narezane na kockice. Dodati začine, zaliti vodom ili povrtnim temeljcem te kuhati oko 20 minuta. Smjesu razdijeliti na 4 porcije, dodati bosiljak i tunjevinu, popapriti. Jelo je ukusno u hladnoj i toploj verziji. Uz ovo se jelo mogu poslužiti tikvice sa žara, ali može i bez.


Tuna je bez dvojbe jedna od riba s najvećom hranjivom vrijednošću. Jeste li znali da je konzervirana riba punopravna alternativa svježoj ribi, garantira istu nutritivnu vrijednost, ne sadrži konzervanse i strogo je kontrolirana?

Koje su prednosti? 

Samo 100 g ocijeđene tunjevine u maslinovom ulju sadrži 24 g bjelančevina, više od sirovog odreska jednake težine. 100 g tunjevine u maslinovom ulju osigurava i oko 20% naših dnevnih potreba za fosforom koji  održava zdravlje naših kosti i zuba. Bogata je Omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od debljine te vitaminima B12 i PP koji  omogućuju pretvaranje hranjivih tvari u energiju.

Kome se preporuča?

Jeste li znali da za probavljanje tunjevine je potrebno samo dva sata, duplo manje nego za meso, što je čini idealnim obrokom za djecu i odrasle. Pedijatri savjetuju dodavanje ribe u prehranu odmah po prestanku dojenja jer se tako smanjuje mogućnost nastanka alergija. Za sportske entuzijaste kruh, povrće i jedna konzerva tunjevine predstavljaju idealan obrok, jer plemenite bjelančevine i minerali pomažu pri oporavku tijela od sportskih napora. Preporuča se i starijim osobama, jer tuna je ukusna i meka, te je ujedno i prirodni "nadomjestak" minerala, koristan za zdravlje živčanog sustava, kosti i mišića.

Koliko često?

Organizam odrasle osobe  ne može samostalno proizvoditi esencijalne masne kiseline. Imajući na umu da su ribe jedina namirnica koja osigurava dovoljnu količinu esencijalnih masnih kiselina, savjetuje se redovita konzumacija ribe. Većina stručnjaka složila se i preporuča konzumaciju ribe barem 2 puta po 170 grama tjedno.

Zašto ne početi već danas s jednostavnim, brzim, a zdravim obrokom?