Tri zdrava doručka koja će te zasititi sve do ručka

Jaja, slanutak i zobena kaša za bolji, zdraviji i zasitniji početak dana

Tri zdrava doručka koja će te zasititi sve do ručka

'Doručak je najzdraviji obrok u danu' - fraza koju smo bezbroj puta čule u životu. I iako ona možda nije u potpunosti istinita, zdravi doručak je važan i definitivno zaslužuje puno više pažnje nego što mu mnogi pripisuju. 

Image

Idealan doručak: 10 namirnica s kojima je najbolje započeti dan


S nutritivnim preporukama koje se često mijenjaju, lako je ostati zbunjen oko toga što bi kvalitetan i zdravi doručak trebao sadržavati. Svakako bi se trebalo raditi o uravnoteženom i cjelovitom obroku koji uključuje žitarice, zdrave masti, proteine, voće ili povrće - kombinaciju koja će te zasititi do međuobroka ili ručka. 

"Ako započinjete svoj dan s visokoproteinskim obrokom, puno dulje ćete osjećati više energije", za portal Byrdie objašnjava nutricionistica Nicole Avena. "Također ćete se dulje osjećati sito, te će vam dobar doručak pomoći u donošenju boljih odluka vezanih za prehranu tijekom cijelog dana."

Upravo zbog toga, pronašle smo tri jednostavna recepta za zdravi doručak koji će te zadovoljiti i zasititi sve do ručka

Salata od jaja na drugačiji način

Priprema

1. Nakon što skuhaš jaja, ohladi ih i oguli. Nasjeckaj ih u veću zdjelu, dodaj grčki jogurt, limunov sok i senf. Lagano sve pomiješaj i dodaj začine te nasjeckani vlasac. 

2. Na krišku kruha ili tost možeš namazati malo maslaca ako želiš, zatim dodaj zelenu salatu, salatu od jaja i ukiseljeno povrće po želji. 


Sastojci

  • 4 tvrdo kuhana jaja (oguljena i narezana na sitne komadiće)
  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 2 žličice limunovog soka
  • 2 žličice senfa
  • sol, papapr, dimljena paprika (ili drugi začini po želji)
  • svježi vlasac (nasjeckani)
  • zelena salata po izboru
  • ukiseljeno povrće po izboru (luk, krastavci ili paprika)
  • kruh ili tost

Slanutak, rajčice i krastavci u jogurtu

Priprema:

1. Na malo maslinovog ulja dodaj ocijeđeni slanutak te ga začini s kuminom, paprikom, te dodaj sol i papar po želji. Kuhaj sve dok slanutak ne postane zlatno-smeđe boje, oko 5 minuta. Na kraju dodaj usitnjeni češnjak. 

2. U zdjeli pomiješaj narzane rajjčice, krastavce, nasjeckani luk, limunov sok, malo maslinovog ulja, sol i papar. 

3. U zdjelicu za serviranje dodaj grčki jogurt, salatu i slanutak. Po želji dodaj malo svježeg kopra i maslinovog ulja. 



Sastojci:

  • malo maslinovog ulja
  • konzerva slanutka
  • pola žličice kumina
  • pola žličice dimljene ili slatke paprike
  • sol, papar
  • 1 režanj češnjaka
  • 10 cherry rajčica
  • 2 manja svježa krastavca ili jedan veći
  • pola ljubičastog luka 
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 grčki jogurt
  • malo svježeg kopra po želji

Šarena zobena kaša

Priprema:

1. U lončić stavi kuhati vodu ili mlijeko, a nakon što zavrije, dodaj zobene pahuljice i kuhaj nekoliko minuta dok ne dobiješ gustu kašu. Pred kraj kuhanja dodaj usitnjene lanene sjemenke, cimet i malo soli te pomiješaj žlicu maslaca od orašastih plodova.

2. Dodaj voće po izboru, sjemenke poput bučinih, još malo maslaca po želji i uživaj!



Sastojci:

  • 6 punih žlica zobenih pahuljica
  • puna šalica vode ili mlijeka po izboru
  • žličica lanenih sjemenki
  • 2 žličice agavinog ili javorovog sirupa
  • prstohvat soli
  • pola žličice cimeta
  • 1 žlica maslaca od kikirikija ili badema
  • voće po izboru (borovnice, kupine, jagode...)