Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Okus mediterana

Svjetski je dan humusa, omiljenog zdravog namaza. Imamo tri fina recepta

13. svibanj je poznat i kao Međunarodni dan humusa, omiljenog mediteranskog namaza porijeklom iz Libanona i Izraela. Kako bi ga i ti dostojno proslavila, donosimo ti tri jako fina recepta u kojima je humus glavna zvijezda jela.

profimedia-0528656959.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Humus ima posebno mjesto u svjetskom kulinarstvu, kao i u srcima brojnih gurmana. Ovaj neodoljivi kremasti mediteranski namaz prozvan je najzdravijim od svih namaza jer sadrži obilje bjelančevina, minerala, vitamina, aminokiselina, vlakana i brojnih drugih nutrijenata, a osim toga je i iznimno ukusan. Naziv ovog ukusnog i lako probavljivog jela potječe iz arapske riječi hummus, što znači slanutak. Prema predaji, ta drevna mahunarka rasla je u legendarnim babilonskim vrtovima, a do danas ostaje omiljena namirnica mnogih bliskoistočnih naroda.

Arheološki nalazi pokazuju da se slanutak već više od deset tisuća godina uzgaja na Bliskome istoku, odakle je dospio do stare Grčke i Rima te se njihovim utjecajem proširio na širem području Sredozemlja. Nije poznato kad je i gdje točno nastao namaz od slanutka, no mnoge države sebe nazivaju domovinom humusa, tvrdeći da je on njihovo izvorno jelo. Najviše se humusom tradicionalno ponose Izrael i Libanon, pa se neki od najboljih tradicionalnih humusa mogu kušati upravo u tim zemljama. Zapravo, Libanon i Izrael se jako dugo nisu mogli dogovoriti oko toga odakle humus potječe, pa je čak došlo i do diplomatske krize oko tog pitanja. Kao „mirotvorni“ odgovor na tu pomalo bizarnu situaciju snimljeni su filmovi „Make Hummus Not War“, „The Hummus Enforcement Agency“ i „Hummus! The Movie“ koji poručuju kako bi humus trebao spajati, a ne razdvajati ljude.

Image
Zdravo, jednostavno i ukusno

Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru

Tradicionalno, smatra se kako domaći, kremasti humus treba imati samo par visokokvalitetnih sastojaka - slanutak, tahini, maslinovo ulje i češnjak. Naravno, u humus se mogu dodavati i brojni drugi sastojci i namirnice, od cikle pa sve do čokolade, a ono što nas uvijek iznova oduševi kod ovog namaza je njegova beskrajno kremasta tekstura, bogat okus i sitost koju osjećamo nakon što ga jedemo.

Međunarodni dan humusa

Kao što smo već rekle, danas je Međunarodni dan humusa, a utemeljio ga je Ben Lang, internetski stručnjak iz Tel Aviva, 2012. godine. Langova ideja o Danu humusa prihvaćena je širom svijeta jer se mnogi slažu da nije važno odakle ovaj namaz potječe, nego je najbitnije njegovati bogatu tradiciju uživanja u humusu koji je omiljen upravo zbog svoje svestranosti.

Na Bliskome istoku humus je nezaobilazan dio predjela, takozvane meze. Obogaćuje se maslinovim uljem i začinima te se poslužuje na velikom tanjuru, kao prilog uz pita kruh, falafel, razno povrće (npr. rajčice, luk, patlidžane, salatu od krastavaca), ribu, pečenu piletinu...

U svakoj nacionalnoj kuhinji u kojoj je tradicionalno prisutan humus ima osebujan „štih“ - primjerice, Turci pripravljaju humus tako što umjesto maslinova ulja dodaju maslac, a Grci običavaju dodati jogurt. Na Zapadu je najpopularniji način posluživanja humusa kao hladnog namaza, odnosno umaka za svježe povrće, krekere, kukuruzni čips. Kako god da bilo, jedno je sigurno – svijet voli humus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ako se i ti nalaziš među ljubiteljima ovog namaza, donosimo ti u nastavku tri recepta koja moraš isprobati napraviti u svojoj kuhinji. Vjeruj nam, nećeš požaliti.

Klasičan humus namaz

Sastojci:

  • 2 konzerve slanutka (svaka 400 g)
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 žlica tahinija
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • Sok jednog limuna
  • Sol, papar

Priprema:

Izblendaj slanutak, sitno nasjeckani češnjak, tahini pastu, ulje i limunov sok. Posoli i popapri, a potom isprobaj i dodaj po potrebi još limuna ili tahinija. Prebaci u male posudice i po želji serviraj uz ružmarin, crveni papar ili masline. Ako želiš da je tvoj humus jako kremast, dodaj mu još maslinovog ulja na vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Tjestenina s humusom

Sastojci:

  • 250 g humusa
  • 1/2 -1 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala
  • svježe povrće po izboru (paprika, mladi luk, svježi chili, sušena rajčica)
  • sol, papar
  • feta sir

Priprema:

Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju. Odvoji 1 šalicu vode iz lonca u kojoj se kuhala tjestenina. Pomiješaj humus s vodom od tjestenine — uvijek prvo s malo vode, a zatim dodaj još dok ne dobiješ željenu konzistenciju. Po potrebi u umak dodaj malo soli ili limunovog soka. Pomiješaj tjesteninu s umakom i dodaj sirovo povrće. Posluži sa svježim paprom i feta sirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Čokoladni humus

Sastojci:

  • 1 šalica nekuhanog slanutka
  • 2/3 šalice bademovog mlijeka (s okusom vanilije će biti još bolji)
  • 3 žlice kakao praha
  • 1/2 šalice kikiriki maslaca
  • 3 žlice agava sirupa
  • 1/2 žličice vanilije
  • Prstohvat himalajske soli

Priprema:

Preko noći ostavi slanutak da se namače u vodi, a sljedećeg dana ga isperi i ocijedi. U lonac dodaj tri šalice vode i pričekaj da zakuha pa dodaj slanutak i kuhaj oko sat vremena, dok ne postane mekan. Ocijedi ga i ostavi da se hladi. U blender ubaci sve sastojke i miksaj dok ne dobiješ lijepu glatku teksturu. Ako želiš humus koji teksturom podsjeća na puding ili mousse, kuhani slanutak očisti od opne prije blendanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.