Torta od sira i borovnica oduševit će sve ljubitelje cheesecakea, ali i one koji više vole voćne okuse

Mnogima je klasični cheesecake najdraži kolač, no ponekad je i prokušane recepte potrebno začiniti novim elementima i podignuti na višu razinu. Torta od sira i borovnica odlična je alternativa cheesecakeu, a jednako je sočna, lagana i ukusna

Torta od sira i borovnica oduševit će sve ljubitelje cheesecakea, ali i one koji više vole voćne okuse

Osim što početak ljeta volimo zbog dužih i toplijih dana, presretne smo i kada vidimo da su se na tržnicama počele pojavljivati predivne plavo-crvene bobice. Bobičasto voće sada je na vrhuncu sezone, pa je odlično vrijeme za iskoristiti ga i napraviti mnoge slatke voćne deserte, ljetne kreme i domaće sladolede od jagoda, malina ili borovnica.

Image
jagode i čokolada

Lagani i brzo gotovi: Slatki keksići s jagodama savršen su desert


Pronašle smo stoga odličan i jednostavan recept za sočnu tortu od sira i borovnica koja je savršen spoj voćnog deserta i klasičnog cheesecakea pa bi se trebao svidjeti većini sladokusaca. Brza priprema, lako dostupni sastojci i neodoljiv okus glavne su osobine ovog ljetnog deserta kojeg u svojoj kuhinji možeš pokušati pripremiti već danas.


Ljetna torta od sira i borovnica

Sastojci:
  Podloga:

  • 230 g Barilla grancereale cacao keksa 
  • 100 g margarina
  • 3 žlice mlijeka

Krema

  • 2 pudinga od vanilije
  • 400 g posnog sira
  • 4 žlice šećera
  • 300 g borovnica
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2 vrećice želatine u prahu
  • 6 dl slatkog vrhnja
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 3-4 žlice šećera za posipanje borovnica

Priprema:

  • Kekse samelji u blenderu, margarin rastopi na laganoj vatri i zatim dodaj usitnjenim keksima te sve dobro promiješaj. Na kraju smjesi dodaj još tri žlice mlijeka i sve tako sjedinjeno preseli u kalup i utisni u dno. Nemoj previše stiskati da podloga ne bi ispala pretanka. Stavi u frižider da se ohladi.
  • Dok se podloga kolača hladi, pospi borovnice šećerom te ih stavi sa strane. Skuhaj puding u 6 dl slatkog vrhnja i ohladi. Dok se puding hladi sir, šećer i vanilin šećer izmiksaj u kremastu smjesu. 300 ml slatkog vrhnja izmiksaj u šlag. Kada je sve spremno pomiješaj hladni puding i smjesu od sira, te na kraju dodaj šlag i želatinu pripremljenu po uputi na vrećici.  
  • Pola kreme stavi na ohlađenu podlogu, a na nju 'posipaj' ocijeđene borovnice te zatim na borovnice stavi ostatak kreme. Preostalih 200 ml slatkog vrhnja istuci u šlag i ukrasi tortu. Na kraju na šlag možeš dodati još borovnica ili umak od borovnica kao ukras, ali i ukusan dodatak.