Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Zdravi, ukusni i svestrani

Od tofua do leće: 10 najboljih veganskih izvora proteina

Veganska prehrana ne mora značiti nedostatak proteina. Štoviše, postoji toliko ukusnih i nevjerojatnih izvora proteina koji ne samo da su zdravi, već su i zasitni

pexels-alesia-kozik-6631960.jpg
Foto: Pexels

Vjerojatno najčešće pitanje koje vegani čuju je: "Ali otkud dobivaš proteine?" Iako veganski izvori bjelančevina doista postoje - i to u mnogo različitih oblika i okusa - ovo pitanje nije toliko iznenađujuće s obzirom da su glavni izvori proteina s kojima je većina ljudi poznata životinjskog porijekla.

Najpopularnija hrana bogata proteinima - govedina, piletina, riba, puretina, svinjetina i školjke, naravno, zabranjene su u veganskoj prehrani, baš kao i neke od najboljih visokoproteinskih vegetarijanskih namirnica, poput jaja, mlijeka, jogurta i proteina sirutke u prahu.

Image

Znaš li što je prehrambeni kvasac? Saznale smo sve o ovom odličnom izvoru proteina i vitamina B, te kako ga koristiti

Srećom, postoji mnogo ukusnih veganskih namirnica s visokim sadržajem proteina u kojima možeš uživati. Ključno je samo znati koje su najbolje opcije za veganske proteine i miješati ih. Kombiniranje biljnih izvora proteina ne samo da je ukusnije i zadovoljavajuće - ono ti također pomaže pokriti osnove za dobivanje svih esencijalnih aminokiselina, odnosno proteinskih građevnih blokova, koje tvoje tijelo treba iz hrane. Dok životinjski proteini sadrže sve te esencijalne aminokiseline, većini biljnih proteina nedostaje jedna ili dvije - nedostatak koji možeš nadoknaditi jedući razne veganske izvore proteina koji će se međusobno nadopunjavati.

shimmer fallback

Dakle, bez obzira na to živiš li već stilom života bez životinjskih proizvoda, još razmišljaš o tome ili samo postupno prelaziš na više biljnu prehranu - uvijek je dobro imati vodič za najbolje veganske izvore proteina. U nastavku smo stoga izdvojile nekoliko ukusnih i svestranih veganskih sastojaka za pripremu brzih obroka bogatih proteinima, zalogaja nakon treninga koji obnavljaju mišiće, zasitnih doručka, ali i ukusnih deserta.

Budi najbolja verzija sebe.
1/11
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.