Tekila i avokado - savršena ljetna ledena poslastica

Ovaj kremasti sladoled od avokada i tekile idealan je za ljetne večeri

Tekila i avokado - savršena ljetna ledena poslastica

Iako se avokado uglavnom koristi u slanim jelima poput guacamole umaka ili namaza od avokada i sira - avokado se sve češće može naći i u slatkim jelima jer se izvanredno slaže s gotovo svim voćem, ali i čokoladom, kavom i vanilijom

Kremasta tekstura zrelog avokada čini ga prirodnim sastojkom bogatih i uglavnom zdravih deserata, jer iako ima do 28 grama masti u plodovima srednje veličine, radi se uglavnom o mononezasićenoj masnoći koja može sniziti LDL kolesterol. 


Žlica avokada ima 25 kalorija, u usporedbi sa 100 kalorija u istoj količini maslaca, i nešto više od dva grama masti, prvenstveno nezasićenih, za razliku od 12 grama većinom zasićenih masnoća u maslacu. 

S obzirom da avokado obožavamo u svim kombinacijama, ovoga puta odlučile smo ga isprobati s jednim od omiljenih ljetnih alkoholnih pića - tekilom! Ususret Svjetskom danu tekile (da, i to postoji - 24. srpnja!) - donosimo ti recept za ovaj kremasti, osvježavajući desert - idealan za ljetne opuštene večeri!

Image

(Foto: www.profimedia.hr)

Sastojci:

  • 1 1/2 šalica pirea od avokada (oko 3 veća zrela avookada)
  • 1 1/2 šalica kokosovog mlijeka ili kreme (iz konzerve)
  • 1/4 šalice soka ood limete
  • 1/3 šalice tekile
  • 3/4 šalice šećera (ili javorovog sirupa)

Priprema:

1. Nakon što s vilicom zgnječiš avokado u pire, dodaj mlijeko, šećer, sok od limete i tekilu u blender pa sve zajedno izblendaj. 

2. Izlij dobivenu smjesu u prethodno ohlađeni kalup i žlicom ili špatulom raspredi smjesu ravnomjerno. Stavi kalup u zamrzivač na barem četiri sata (ili preko noći)

3. Pusti sladoled barem 10-15 minuta na sobnoj temperaturi prije serviranja.

  • Za najbolje rezultate jedi sladoled unutar 48 sati
  • Kako bi smanjila dobivanje smeđe boje, stavi prijanjajuću foliju na kalup prije zamrzavanja.