Super sočan kolač od kruški koji se topi u ustima

Bogat kruškama i savršeno sladak - ovaj super sočan kolač kao stvoren je za početak jeseni

Super sočan kolač od kruški koji se topi u ustima
Foto: Profimedia.hr
Bilo da voliš uživati u kolaču uz šalicu čaja ili kave, ili si se zaželjela jednostavnog deserta nakon dugo vremena, ovaj kolač idealna je jesenska poslastica s obzirom na sezonu omiljenih kruški. Osim što je kombinacija savršene slatkoće, teksture i okusa, super je jednostavan za pripremu, budući da uključuje sastojke koje vrlo vjerojatno već imaš kod kuće te zahtijeva tek 10-ak minuta pripreme prije nego što ga ubaciš u pećnicu. Ako tražiš način za iskoristiti kruške osim popularne voćne salate ili kompota, zaviri u recept u nastavku i počasti se ovim sočnim kolačem već danas!

Sastojci

250 grama glatkog brašna
200 grama šećera
110 grama maslaca
70 grama ulja
2 žličice praška za pecivo
2 žličice ekstrakta vanilije
4 srednja jaja
3 zrele kruške
125 mililitara mlijeka

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kruške oguli i nareži na ploške.

02.

S električnim mikserom u zdjeli umuti šećer i omekšali maslac dok se dobro ne sjedine, oko 1 minute. Dodajte ekstrakt vanilije, jaja i ako imaš nešpricani limun - malo naribane korice limuna. Miješaj na velikoj brzini 1-2 minute dok se sve dobro ne sjedini.

03.

Dodaj prašak za pecivo, prosijano brašno i prstohvat soli. Ponovno miješaj oko 1 minute. Postepeno dodaj mlijeko i ulje miješajući pri maloj brzini. Miješaj još minutu ili dvije na niskoj brzini.

04.

Dno kalupa obloži papirom za pečenje ili namasti, a zatim izlij pripremljenu smjesu. Idealno bi bilo da je kalup veličine oko 26 cm. Nakon što si stavila smjesu u kalup, rasporedi sloj narezanih kruški da pokrije cijelu smjesu. Po vrhu krušaka pospi malo cimeta i smeđeg šećera po želji.

05.

Peci 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, a zatim prekrij kalup aluminijskom folijom i peci još 10-15 minuta, ovisno o pećnici.

06.

Izvadi kolač iz pećnice i prekrij kuhinjskom krpom da se ohladi. Može proći i do 1 sat da se potpuno ohladi. Neposredno prije posluživanja posipajte malo šećera u prahu ili posluži s kuglicom sladoleda od vanilije.

a.š.
18.9.2021.