Sezona kestena: Imamo najbolji recept za kesten pire

Sa samo četiri jednostavna sastojka pripremi omiljenu jesensku poslasticu: savršeni kesten pire

Sezona kestena: Imamo najbolji recept za kesten pire
Foto: Profimedia
Stigla nam je jesen, a s njome i sezona kestena. Ova popularna jesenska namirnica glavna je zvijezda mnogih jela, kako slatkih, tako i slanih, s kesten pireom kao omiljenom poslasticom ovog godišnjeg doba. I dok ga mnogi jedu u slastičarnama ili ga kupuju u trgovini, najbolji je kada ga sama pripremiš: bez nepotrebnih dodanih šećera i aroma. Samo četiri jednostavna sastojka i manje od sat vremena potrebno ti je za domaću izradu sočnog i kremastog, omiljenog jesenskog deserta - kesten pirea.

Sastojci

350 grama kuhanih kestena
500 mililitara mlijeka
1.5 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

01.

U loncu, na srednje jakoj vatri, umuti mlijeko sa šećerom (mlijeko možeš zamijeniti s vodom ili biljnim mlijekom ako želiš).

02.

Otopi šećer, pa dodaj prethodno kuhane kestene (prije kuhanja - kestene je potrebno zarezati kao za pečenje, a zatim staviti u lonac s hladnom vodom i kuhati 20-30 minuta) i žličicu ekstrakta od vanilije te lagano kuhaj.

03.

Pirjaj na laganoj vatri oko 20 minuta. Povremeno promiješaj, osobito pred kraj kuhanja kako bi spriječila sprženu smjesu.

04.

Premjesti kestene, bez tekućine, u blender i izblendaj u pire, odnosno dok ne postane glatka smjesa. Dodajte malo tekućine dok ne postigneš željenu konzistenciju.

05.

Nakon što se smjesa ohladi, čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 4-5 dana ili u zamrzivaču do 2 mjeseca. Kesten pire možeš poslužiti sa šlagom ili ribanom čokoladom, a može i poslužiti i kao glavni sastojak mnogih torti i kolača.

Savjet

Ako želiš napraviti čokoladni kesten pire, u startu jednostavno dodaj 30-40 grama grubo nasjeckane čokolade i blendaj s kestenima. Preostala toplina kuhanih kestena otopit će čokoladu, a ti ćeš dobiti čokoladni kesten pire.

Žena.hr
10.10.2021.