Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Uskrsne slastice

Pet slatkih recepata za Uskrs koje smo pronašle kod domaćih food blogera

Ako još ne znaš kako zasladiti Uskrs ove godine, inspiraciju pronađi kod sjajnih domaćih blogera. Izdvojile smo nekoliko slatkih recepata koje želimo probati

339191922_607066354337983_7466281323222219537_n.jpg
Foto: Marija Laća
Budi najbolja verzija sebe.

Nismo se ni okrenuli, ožujak je već završio, proljeće je započelo (barem kalendarski, ako ne i vremenski), a ove godine Uskrs nam je stigao i nešto ranije.

Image
Kreativne ideje

Uskrsni vijenac: Kako napraviti najljepši proljetni ukras za vrata ili blagdanski stol

Pred nama je blagdanski vikend i dok mnogi od nas već imaju ideja za slani jelovnik - od šunke u kruhu, jaja i mladog luka do purice s mlincima ili janjetine s krumpirom - inspiracije za slastice uvijek nam dobro dođe!

A kao jedno od najboljih mjesta za traženje gastro inspiracije definitivno su food blogovi, stoga i ovog blagdana ideje tražimo kod kreativnih i talentiranih domaćih blogera.

Tako smo kod Darka Debića koji se krije iza bloga Samo jedan griz pronašle savršen recept za prhke piliće s kremom od limuna. Doris Valković, poznatija kao Foodoris podijelila je super recept za prave proljetne cupcakese od mrkve. Mile Butorac iliti Hungry Mile oduševio nas je sa sočnom mak štrucom, a kod Anamarije Habuš koja stoji iza bloga Mrvice sa stola pronašle smo preslatke uskrsne dvobojne kekse. Naravno, Uskrs ne može proći bez mirisne pince, a naša Domaćica Sanja Mijac ima savršen recept.

Sve recepte pronađi u nastavku i učini ovaj Uskrs najslađim ikad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Samo jedan griz: Lemon curd cookies

Sastojci za prhko tijesto:

  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g hladnog maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • vanilija, tonka, ribana korica agruma
  • žlica do dvije hladne vode

Sastojci za kremu od limuna:

  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 jušna žlica škrobnog brašna (poravnana, ne vrhom puna)
  • žličica dvije naribane korice limuna
  • 5 žlica soka limuna (može i kombinacija limuna i naranče)
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca narezanog na kockice
  • malo soli

Priprema tijesta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  1. Prosijati brašno u posudu, dodati šećer i arome po želji - vaniliju, tonku i/ili ribanu koricu agruma. Prstima utrljati maslac narezan na kockice. Smjesa je poput pijeska. Dodati žlicu dvije hladne vode, tek toliko da se sve sjedini u tijesto. Mijesiti što kraće, tako će keksi biti prhki i hrskavi. Oblikovati disk promjera cca 20 cm i ostaviti 30 minuta u hladnjaku.
  2. Tanko razvaljati, rezati željene oblike i peći 8 - 10 minuta na 170 C. Zadnjih par minuta dobro paziti na kekse, čim dobiju malo tamniji rub gotovi su.

Priprema kreme:

  1. U zdjelu stavite šećer, sol i jaja. Umutite, dodajte škrob, koricu limuna i lagano umiješajte sok limuna (i naranče).
  2. Stavite na vatru. Miješajte kuhačom cijelo vrijeme, nakon 8-10 minuta krema će se zgusnuti. Da je gotova provjerite na način da okrenete kuhaču s kojoj miješate i ako se krema zadrži na njoj, prekrije je, znači da je gotova.
  3. Maknite zdjelu s vatre i u vruću kremu umiješajte maslac.
  4. Protisnite kremu kroz fino cijedilo zbog korice naranče. Ohladite.

Foodoris: Cupcakes od mrkve s frostingom

Sastojci za biskvit:

1 šalica = 250 ml

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • 1 šalica naribane mrkve (otprilike dvije srednje veličine)
  • 2 žlice otopljenog kokosovog ulja ili maslinovog ulja
  • 3/4 šalice biljnog napitka po želji (koristila sam od soje)
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • 1 šalica bijelog pirovog brašna (može i pšenično)
  • 1/2 šalice zobenog brašna
  • 1/4 šalice kokosovog šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli

Sastojci za buttercream:

  • 1 pakiranje (200 g) veganskog krem namaza (koristila sam marke Green Vie)
  • 3/4 šalice veganskog maslaca/margarina
  • 3 šalice šećera u prahu
  • sok pola limuna

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Kalupe za muffine obložiti papirom za muffine (šest muffina)
  3. BISKVIT: Naribati mrkvu na sitno te pomiješati s uljem, sojinim napitkom, sirupom, octom i vanilijom.U posudu staviti brašna, kokosov šećer, prašak za pecivo, sodu i sol te pjenjačom pomiješati. Dodati mokre sastojke u suhe, pomiješati dok se sastojci ne ujedine te staviti u pripremljene kalupe i poravnati. Staviti peći u zagrijanu pećnicu 25-30 minuta odnosno dok čačkalica ne izađe suha kada ju zabodete u sredinu biskvita. Kada su cupcakesi pečeni, izvaditi ih iz pećnice i pustiti da se ohlade u kalupu 10 minuta, zatim maknuti iz kalupa i pustiti da se do kraja ohlade na rešetki.
  4. Za to vrijeme napraviti buttercream tako što ćete ručnim mikserom izmiksati omekšali maslac i krem namaz. Postepeno ćete dodavati šećer u prahu i miksati dok se sve ne poveže. Na kraju dodati sok limuna, izmiksati i staviti u hladnjak da se stisne prije dekoriranja.
  5. Ohlađene cupcakese dekorirati pripremljenim frostingom. Držati ih u hladnjaku.

Hungry Mile: Sočna mak štruca

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • ½ žličice soli
  • 180 ml suncokretovog ulja
  • svježe ribana korica 2 limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml soka od limuna
  • 250 g brašna
  • 50 g maka
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U duboku zdjelu dodajte jaja, šećer i vanili šećer, pa miksajte na najjačoj brzini sve dok ne posvijetle i udvostruče volumen.
  3. Smjesi dodajte ulje, koricu limuna, mlijeko, limun sok, te prstohvat soli. Dobro izmiješajte.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo pa ga postepeno umiješajte u smjesu jaja i sjedinite uz pomoć špatule ili kuhače.
  5. Prelijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 45 - 50 minuta.

Glazura:

  • 120 g šećera u prahu
  • 1/2 limuna, sok

Priprema:

  1. U zdjelici pomiješate šećer u prahu pa mu malo po malo dodajte limunov sok. Sve miješajte cijelo vrijeme i prestanite s dodavanjem sok kad dobijete gustu, ali mazivu glazuru. Odmah premažite kolač i pospite s dekoracijom po izboru. (Kod mene su sjeckane pistacije i ružine latice.)

Mrvice sa stola: Uskrsni keksi

Sastojci:

  • 320 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 25 g kakaa
  • 1 jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Od brašna, maslaca narezanog na listiće, šećera, jaja, vanilije i soli umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 h. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela, u jedan dio umiješajte kakao, a drugi dio ostavite "žuti".
  2. Oba tijesta razvaljajte na papiru za pečenje, premjestite ih na lim i stavite u zamrzivač na 15-20 min kako bi lakše vadili oblike.
  3. Ohlađena tijesta izvadite iz hladnjaka i u tijestu kalupima izrezujte oblike po želji. Oblike pažljivo vadite iz tijesta pa u bijelo tijesto utisnite crne oblike i obrnuto. Tijesto zatim prekrijte drugim papirom za pečenje, okrenite tako da je gornja strana dolje (ne skidajte prvi papir za pečenje!)i lagano pređite valjkom kako bi se crno i bijelo tijesto spojili. Pripremljena tijesta vratite u zamrzivač na još 10-15 minuta.
  4. Ponovno ohlađena tijesta izvadite iz zamrzivača, uklonite gornji papir za pečenje i većim okruglim ili četvrtastim kalupom izrezujte kekse.
  5. Kekse premjestite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 min.

Domaćica: Pinca

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka

Dodatno:

  • 1 jaje
  • po želji listići badema

Priprema:

  1. Mlijeko s malo šećera zagrijte da bude mlako pa u njega stavite suhi kvasac. Ostavite na toplom dok kvasac ne nabubri.
  2. U posudu za miješanje ili u posudu od miksera dodajte sve ostale sastojke (jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka) skupa s uzdignutim kvascem. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko. Tijesto za pincu treba ostati malo mekše.
  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 2-3 sata).
  4. Kada se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 4 jednaka dijela ukoliko želite male pince ili na 2 dijela ako ćete dvije veće. Oblikujte ih u kugle.
  5. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
  6. Jaje izmutite vilicom i premažite pince. Po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite X. Po želji po pincama pospite listiće badema.
  7. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
  8. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 30-45 minuta, zavisno od veličine. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi izgorjele.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.