Slatka jesen uz orahe i mak

Recepti u kojima ćete uživati ove jeseni

Slatka jesen uz orahe i mak

Orasi su prava jesenska poslastica, bez kojih je teško zamisliti kolače i torte. U kombinaciji sa čokoladom, šlagom, kavom, medom ili sušenim voćem, orah je nezamjenjiv u receptima za najrazličitije poslastice. Mnogi ne mogu odoljeti ni kolačima u kojima je glavni sastojak mak. Mljeveni mak služi uglavnom kao nadjev za razne savijače, makovnjače, torte, sitne kolače i razna druga slatka jela.

Zašto jesti orahe?

Orah je plod pun antioksidansa i hranjivih tvari i zbog toga se preporučuje konzumiranje 30 grama oraha dnevno. Orasi snižavaju krvni tlak i utječu na opuštanje. Bogat su izvor vlakana, antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina, a posebice alfa linolenske kiseline i omega 3 masnih kiselina. To su hranjive tvari koje se uspješno bore protiv stresa. Znanstvenici vjeruju da vitamin E i flavonoidi u orasima pomažu uništiti štetne slobodne radikale koji mogu uzrokovati demenciju. Orah sadrži i seratonin, poznat još kao hormon sreće, a osim što će vas učiniti sretnijim, također će vas i zasititi. Šačica oraha puno je bolja za utažavanje žudnje za grickanjem, a tako ćete preskočiti i kaloričnije alternative.

Orahovo ulje

Iz sjemenke oraha dobiva se ulje koje je poznato za njegu kose, ali se rjeđe koristi u prehrani. To je prava šteta, jer je ulje oraha, poput ulja lana i konoplje, iznimno bogato esencijalnom omega-3 masnom kiselinom, vrlo korisnom za zdravlje krvožilnog sustava. Naime, omega-3 masna kiselina štiti krvne žile od ateroskleroze, te snižava razinu štetnog kolesterola u krvi. Osim što je poput ulja lana i konoplje  korisno za očuvanje zdravlja, ulje oraha ima i najugodniji okus. Kod kupnje potrebno je pripaziti jer se pod nazivom “orahovo ulje” često skriva macerat lista oraha u drugom biljnom ulju, što nema ni izdaleka ista svojstva kao pravo ulje oraha dobiveno hladnim prešanjem ploda. Orahovo ulje vrlo je hranjivo za kosu i kožu, pogotovo suhu i zrelu. Ljuska oraha, kao i lišće stabla oraha mogu se također koristiti u zdravstvene svrhe. Orah se puno koristi u kulinarstvu, a klinička ispitivanja potvrđuju kako redovito uzimanje sjemenki oraha može smanjiti povišenu razinu kolesterola u krvi. Ulje oraha ne preporučuje se pretjerano zagrijavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: © Micko1986 - fotolia

1/5