Budi najbolja verzija sebe.
Ukusno i zdravo

Slasni galette s gljivama idealan je brzinski ručak ili večera

Ovaj put gastro blogerica Ivana Perić Rabhi s nama je radila ukusan i jednostavan galette s gljivama koji je savršen i za vegane jer smo koristili maslac biljnog podrijetla

Budi najbolja verzija sebe.

"Galette je jednostavna otvorena pita koja moze biti slana ili slatka, ovisno o punjenju. Moze se izraditi i od bezglutenskog brašna, bez jaja te tako zadovoljiti različite ljude i njihvoe preferencije", objasnila nam je gastro blogerica Ivana Perić Rabhi s kojom smo radili ukusni galette od gljiva.

"Obično se radi od prhkog tijesta , a ono sadrži samo tri sastojka. Brašno, maslac i voda. Ovisno o punjenju u tijesto možete dodati sol ili šećer u prahu", dodala je Ivana te objasnila da smo ovaj put napravili galette koji je odličan i za vegane.

Izvor: Goran Horvatinec

"U ovom slučaju mi smo napravili veganski galette jer je i maslac za tijesto biljnog podrijetla. Za punjenje sam se potrudila pa napravila umak od gljiva te tako pojačala okus. Shiitake gljive uz umak od gljiva su vrlo sočne i definitivno nije suho. Po želji možete dodati naribani dimljeni tofu kako bi bio još zasitniji, iako je i ovako prilično zasitan. Vrlo se lako priprema te je odličan za brze večere", zaključila je Ivana.

U nastavku pronađi recept, a kako Ivana sprema ovaj ukusan galette pogledaj u videu.

Galette od gljiva

Sastojci:

100 g shiitake gljiva

Budi najbolja verzija sebe.

Za umak:

30 g suhih vrganja

1 luk

2 češnja češnjaka

Budi najbolja verzija sebe.

600 ml povrtnog temeljca

1 žličica senfa

1 žlica soja sosa

1 žlica tamarija

60 ml crnog vina

4 žlice kukuruznog škroba

2 žlice maslinovog ulja

timijan

ružmarin

Prhko tijesto za pite (brašno,maslac i voda)

Priprema:

Suhe vrganje staviti u vodu, prokuhati i ostaviti da se namaču. Ugrijati tavu, narezati luk i češnjak, u tavu staviti maslinovo ulje, zatim luk, kad požuti dodati češnjak, zatim dodati začine tamari umak i soja umak,. Podliti vinom te čekati da ispari uz povremeno miješanje. Kad se reduciralo, dodajte vrganje i povrtnu juhu. Kuhajte 20 min.

Umiješajte senf. Zatim razmutite kukuruzni škrob u malo hladne vode i umiješajte dok se sve ne zgusne. Kratko kuhajte. Na kraju izmiksajte štapnim mixerom. Umak bi trebao biti gust, gotovo kremast.

U tavi s nekoliko kapi maslinova ulja popržite narezane shiitake gljive i to samo na 2-3 minute.

Razvaljajte tijesto na okruglo promjera 28 cm. U sredini stavite shiitake, zatim umak i zamotajte sa strane pazeći da to učinite brzo kako umak ne bi iscurio. Stavite peći na pola sata na 200 C. Ukrasite sitno narezanim mladim lukom ili peršinom.

Budi najbolja verzija sebe.