Rižoto s tikvicama: Jednostavna ideja za ručak koju moraš isprobati već danas

Ukusni i kremasti, ovaj talijanski rižoto s tikvicama oborit će te s nogu, a mi znamo kako ga pripremiti

Rižoto s tikvicama: Jednostavna ideja za ručak koju moraš isprobati već danas
Tikvice su još uvijek u sezoni, a ako ti je dosta pohanih tikvica ili popečaka u bezbroj varijanti - napravi kremasti rižoto s tikvicama. Ovo ukusno (i zdravo) jelo savršeno je za one dane kada ne znaš što pripremiti za ručak, a u smočnici imaš tri tikvice viška, ili kada ti se jede rižoto na malo drugačiji način. Tikvice, malo začina, riža, vrhnje i povrtni temeljac samo su neki od sastojaka koji će ti trebati, a koje, sigurne smo, već imaš u svojoj kuhinji, a u nastavku pronađi recept za ovaj ukusni i kremasti talijanski rižoto s tikvicama koji će osvojiti baš svakoga.

Sastojci

2 žlice maslinovog ulja
3 manje tikvice narezane na ploške
0.5 nasjeckanog bijelog luka
1 češanj češnjaka
0.5 žličice origana
0.5 žličice svježeg peršina
0.25 žličice soli
60 ml vode
1.5 žlica maslaca
250 g nekuhane riže
1 povrtni temeljac
60 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice ribanog parmezana

Priprema

01.

U tavu srednje veličine dodaj maslinovo ulje, tikvice, luk, češnjak, origano, peršin, sol i vodu te kuhaj nepoklopljeno na srednje laganoj vatri, povremeno miješajući dok tikvice ne omekšaju i dok voda ne ispari (cca 15-20 minuta, nakon 15-ak minuta ako je ostalo još puno vode, još malo pojačaj vatru). Kad je gotovo, makni s vatre i vilicom grubo izgnječi smjesu od tikvica.

02.

U veliki lonac ulij povrtni temeljac i zagrij dok ne postane vruće. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi otopi maslac, dodaj rižu i miješaj da se sjedini, kuhaj na srednje jakoj vatri 30-45 sekundi, a zatim dodaj temeljac, malo po malo kako isparava, često miješajući (to može potrajati i do 30 minuta).

03.

Kad je riža kuhana, pripazi da ostane malo vlažna i kremasta, smanji temperaturu na vrlo nisku, lagano umiješaj smjesu od tikvica i po potrebi dodaj malo soli. Makni s vatre, lagano umiješaj žlicu maslaca i parmezana, dodaj vrhnje, lagano promiješaj i odmah posluži sa svježe naribanim parmezanom i po želji svježim peršinom.

N.B.
8.9.2022.