Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Rižoto s tikvicama: Jednostavna ideja za ručak koju moraš isprobati već danas

Ukusni i kremasti, ovaj talijanski rižoto s tikvicama oborit će te s nogu, a mi znamo kako ga pripremiti

Rižoto s tikvicama: Jednostavna ideja za ručak koju moraš isprobati već danas
Bilo da ti je na vrtu ostalo nešto tikvica od ljeta ili ih jednostavno obožavaš, imamo ideju kako ih iskoristiti ako više ne znaš što bi s njima - napravi kremasti rižoto s tikvicama. Ovo ukusno (i zdravo) jelo savršeno je za one dane kada ne znaš što pripremiti za ručak, a u smočnici imaš tri tikvice viška, ili kada ti se jede rižoto na malo drugačiji način. Tikvice, malo začina, riža, vrhnje i povrtni temeljac samo su neki od sastojaka koji će ti trebati, a koje, sigurne smo, već imaš u svojoj kuhinji, a u nastavku pronađi recept za ovaj ukusni i kremasti talijanski rižoto s tikvicama koji će osvojiti baš svakoga.
Budi najbolja verzija sebe.

Sastojci

2 žlice maslinovog ulja
3 manje tikvice narezane na ploške
0.5 nasjeckanog bijelog luka
1 češanj češnjaka
0.5 žličice origana
0.5 žličice svježeg peršina
0.25 žličice soli
60 ml vode
1.5 žlica maslaca
250 g nekuhane riže
1 povrtni temeljac
60 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice ribanog parmezana

Priprema

01.

U tavu srednje veličine dodaj maslinovo ulje, tikvice, luk, češnjak, origano, peršin, sol i vodu te kuhaj nepoklopljeno na srednje laganoj vatri, povremeno miješajući dok tikvice ne omekšaju i dok voda ne ispari (cca 15-20 minuta, nakon 15-ak minuta ako je ostalo još puno vode, još malo pojačaj vatru). Kad je gotovo, makni s vatre i vilicom grubo izgnječi smjesu od tikvica.

02.

U veliki lonac ulij povrtni temeljac i zagrij dok ne postane vruće. U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi otopi maslac, dodaj rižu i miješaj da se sjedini, kuhaj na srednje jakoj vatri 30-45 sekundi, a zatim dodaj temeljac, malo po malo kako isparava, često miješajući (to može potrajati i do 30 minuta).

03.

Kad je riža kuhana, pripazi da ostane malo vlažna i kremasta, smanji temperaturu na vrlo nisku, lagano umiješaj smjesu od tikvica i po potrebi dodaj malo soli. Makni s vatre, lagano umiješaj žlicu maslaca i parmezana, dodaj vrhnje, lagano promiješaj i odmah posluži sa svježe naribanim parmezanom i po želji svježim peršinom.

N.B.
8.9.2022.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.